Райські яблука: чому та як варто вирощувати креби

Інна Гончаровська — 14 січня 2023, 15:35

У садах Європи і Америки декоративні дрібноплідні яблуні (креби) з’явилися в середині XVIII сторіччя, а значно поширились у кінці XIX – на початку XX ст.

Також вони здавна широко використовуються в озелененні Китаю та Японії.

В Україні їх називають райськими яблуками.

Чим корисні плоди кребів

Креби цінують найбільше із естетичної точки зору: колір листя, забарвлення квіток і плодів, рясне та тривале цвітіння і плодоношення, тривалість збереження плодів.

Окрім того, вони мають і корисні властивості, їх можна використовувати як сировину для виробництва оцту, джемів, соків тощо.

ВІДЕО ДНЯ

Плоди також використовувалися для виготовлення вина, бренді, білого винного оцту і пива. Крім того, побічні продукти переробки плодів яблуні можуть бути використані у годуванні тварин.

Райські яблука

Також плоди таких яблуньок є одним з видів харчування птахів взимку.

У східних країнах листя яблуні використовуються як сировину для отримання антиоксидантів та харчових добавок, а чай з кребів є популярним напоєм у багатьох частинах Азії. Плоди містять антоціани, як напій каркаде, що вживають при підвищенні тиску.

У листя яблуні використовуються як сировину для отримання антиоксидантів та харчових добавок

Як виростити райські яблука

Декоративні яблуні можна розмножувати насінням.

Однак рідкісні види та сортові яблуні з поліпшеними характеристиками не передають своїх ознак насінням та розмножуються виключно щепленням.

Для дерев першого року посадки необхідний додатковий полив. В умовах посухи поливати потрібно ретельно і глибоко кожні 2 - 3 тижні залежно від типу ґрунту і ступеня тяжкості посухи.

Якщо скоротити полив у засуху, тоді дерева будуть використовувати більшу частину своїх органічних сполук, щоб просто існувати і виживати.

Дерева не вимагають сильного обрізування, крім випадків, коли необхідні якісь інші ландшафтні задуми

Більшість асортименту декоративних сортів яблуні стійкі до ураження паршою, що дає можливість обходитись без дороговартісних хімічних препаратів.

Дерева не вимагають сильного обрізування, крім випадків, коли необхідні якісь інші ландшафтні задуми.

Швидко зростаючі пагони зі скелетних гілок, хворі, пошкоджені, та ті, що перетинаються гілки, повинні бути видалені.

Креби цінують найбільше із естетичної точки зору

Іноді у щільно зростаючій кроні необхідно підрізати центр для додаткового освітлення і руху повітря. Обрізування повинно бути завершене до початку квітня.

Зазвичай плодові бруньки на наступний сезон починають формуватися з середини квітня до початку травня. Обрізування після липня знизить квіткову інтенсивність і плодоношення на наступний рік.

Читайте також: Як обрізати дерева: правила, техніки та алгоритм

Реклама:

Головне сьогодні