В Україні випустили нову монету, присвячену культурному діячу Василю Кричевському

Тетяна Денисенко — 24 січня 2023, 11:24

Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету Василя Кричевського, який є відомим діячем українського мистецтва.

Про це повідомляє Музей грошей Національного банку України у Facebook.

Монета з’явиться в обігу 24 січня як продовження серії "Видатні особистості України".

Нова монету присвячена 150-річчю від дня народження митця.

Митець мав універсальний талант: творив в архітектурі й малярстві. Працював над оформленням книг, театральних вистав і кінофільмів, розробляв дизайн національного герба України, печатки держави, паперових грошей та марок УНР, досконало знав народну творчість, був глибоко обізнаний зі світовим мистецтвом, вчився сам та допомагав іншим.

Пам’ятна монета Василя Кричевського. Фото: Музей грошей Національного банку України

Монету номіналом 2 гривні виготовили з нейзильберу. Категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети – рифлений.

На аверсі монети на тлі орнаменту, розробленого Василем Кричевським, розміщено: угорі напис УКРАЇНА. Під ним є малий Державний Герб України.

Праворуч і ліворуч від нього – рік карбування монети 2023. У центрі стилізоване декоративне "дерево життя" – елемент Державного кредитового білета УНР, в осерді якого номінал 2 гривні; унизу на дзеркальному тлі логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Читайте також: Тихоокеанська держава Ніуе випустила пам’ятну монету "Воїн Азовсталі"

На реверсі монети розміщено портрет Василя Кричевського на дзеркальному тлі. Праворуч – композиція, що представляє його спадок. Угорі герб УНР, під яким перший зразок нового українського архітектурного стилю – головний фасад будинку Полтавського губернського земства (1903–1908), побудованого за проєктом Кричевського.

Є написи: Василь Кричевський (ліворуч від портрета півколом на дзеркальному тлі), роки життя – 1873/1952 (праворуч від портрета на матовому тлі).

Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук – художники, які долучилися до створення монети.

Скульптор – Володимир Атаманчук; програмне моделювання – Юрій Лук’янов.

Нагадаємо, дві українські монети визнали одними з найкращих у світі за 2022 рік

Реклама:

Головне сьогодні