У США прибиральник знищив наукові зразки, над якими працювали понад 20 років

Яна Осадча — 27 червня 2023, 16:16

У США прибиральник зруйнував десятиліття роботи науковців тим, що вимкнув морозильну камеру, де зберігалися зразки клітин.

Працівник вимкнув камеру, бо його дратував її звук, повідомляє ВВС з посиланням на юридичну компанію, яка подала позив до суду.

Випадок стався у 2020 році у Політехнічному інституті Ренсселера у Трої, штат Нью-Йорк. Дослідники зберігали у морозильній камері зразки клітин при температурі -80°C.

Дослідження фотосинтезу мали потенціал стати "новаторськими" у розвитку сонячних панелей. Після вимкнення морозильної камери зразки виявилися непридатними для відновлення, що завдало науковцям втрат на понад 1 мільйон доларів.

Фото: AndreyPopov/Depositphotos

За кілька днів до вимкнення морозильника спрацював сигнал тривоги, який сповіщав про підвищення температури на 3C. Через COVID-обмеження ремонту треба було чекати тиждень.

Тож на дверях морозильної камери прикріпили таку табличку: "Ця морозильна камера подає звукові сигнали, оскільки знаходиться на ремонті. Будь ласка, не рухайте її та не від’єднуйте від мережі. Чищення в цій зоні не потрібно".

Прибиральник намагався відключити звук, але замість цього вимкнув морозильну камеру, що призвело до знищення зразків, над якими працювали понад 20 років.

Температура у камері піднялася на 50 градусів до приблизно -30°C до того часу, коли дослідники виявили помилку.

Прибиральник не вірить, що зробив, щось погане, а навпаки стверджує, що хотів допомогти. У клінінговій компанії, де працював прибиральник, ситуацію не коментують.

Читайте також: Без сперми та яйцеклітини: науковці вперше у світі створили штучні ембріони, схожі на людські

Реклама:

Головне сьогодні