Евакуацію не планують: в яких умовах лікують онкопацієнтів у Херсоні після підриву Каховської ГЕС

Яна Осадча — 9 червня 2023, 16:11

Пацієнти Херсонського обласного онкоцентру відмовилися евакуюватися з медичного закладу.

Про це розповіла директорка лікарні Ірину Сокур, повідомили у Громадській організації "Афіна. Жінки проти раку".

Херсонський онкоцентр знаходиться найближче до берегової лінії правого берега річки Дніпро у порівнянні з іншими медзакладами регіону. Після підриву Каховської ГЕС його планували евакуювати, однак потім евакуацію скасували.

"Вже затопило нижню вулицю, до нашого закладу є ще дві вулиці і ми сподіваємось, що вода не дійде", розповіла директорка Херсонського онкоцентру Ірина Сокур.

Ірина Сокур

За словами директорки, наразі вода знаходиться за 400 метрів до ділянки, де розташована лікарня.

ВІДЕО ДНЯ

Однак пацієнти відмовилися їхати в інші медичні заклади, хоча водії були напоготові, а Миколаївський онкоцентр та місцеві лікарні були готові прийняти.

Станом на 8 червня ситуація була стабільною: вода підіймалася повільніше, ніж кілька днів тому, коли за 4 години її рівень зріс на метр.

Ірина Сокур зазначила, що до надзвичайних ситуацій заклад готовий.

"Світло у нас є, вода також. Бідони питної води та півтори тонни технічної. Також у нас є станція очищення води, дизель-генератори і пальне, запаси продуктів і медикаментів. Коли були обстріли, зносили обладнання на перший поверх, а тепер у разі потреби перенесемо на останній", каже вона.

Директорка розповіла, що через руйнування Каховської ГЕС деякі співробітники медзакладу втратили житло.

У Херсонському онкодиспансері також розповіли, що до 6 червня 2023 року обстріли міста не вщухали. Прилітало і в будівлю лікарні, унаслідок чого було вибито 46 вікон, зруйновано фасад та пошкоджено потужний генератор.

Не обійшлося і без людських втрат. 3 травня загинув завідувач гінекологічного відділення Олександр Моргунов, який після роботи зайшов купити хліба. Лікарка-гінекологиня Ніна Могила отримала поранення і контузію.

За словами Ірини Сокур, у закладі чимало проблема з медичними кадрами: багато лікарів виїхали під час окупації та після звільнення міста, коли росіяни почали обстрілювати Херсон.

Читайте також: "Не поширюйте неперевірену інформацію": МОЗ прокоментувало чутки про спалах холери в районі Каховської ГЕС

Реклама:

Головне сьогодні