Українці обурені дискваліфікацією фехтувальниці Харлан, яка не потиснула руку росіянці

Олена Барсукова — 27 липня 2023, 17:08

Українська фехтувальниця Ольга Харлан на чемпіонаті світу перемогла росіянку Анну Смірнову, яка виступала у нейтальному статусі, а потім відмовилась тиснути їй руку.

Натомість українка виставила вперед шаблю, а Смірнова відмовилась покидати доріжку і вимагала дискваліфікації Харлан.

Росіянці винесли стілець, на якому вона сиділа майже годину в очікуванні рішення організаторів. Потім Ольгу Харлан дискваліфікували.

Українців обурила така несправедливість – тепер вони нагадують Міжнародній федерації фехтування, що Росія розв’язала війну проти України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав скасувати дискваліфікацію українки.

"Анна Смірнова програла чесну конкуренцію й вирішила брудно зіграти з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан перемогла в чесному змаганні та гідно показала себе. Я закликаю Міжнародну федерацію фехтування відновити права Харлан і дозволити їй змагатися", – написав очільник МЗС.

"Абсолютно фантастичну Ольгу Харлан дискваліфікували після перемоги над "йр" з рахунком 15:7 після того, як Ольга не захотіла потиснути руку "йр" на турнірі чемпіонату світу. Яка ж люта жесть…"прокоментувала радниця прем’єр-міністра Наталія Бойко.

Комунікаційниця Катерина Пєшко написала, що "мало у кого, окрім українців, у світі спорту є яйця".

На інцидент також відреагував офіцер ТРО ЗСУ і громадський діяч Вадим Васильчук, підтримавши українську спортсменку.

"Харлан дискваліфікували з Чемпіонату світу за відмову потиснути руку росіянці. В Україні війна, росіяни щоденно вбивають мирних людей, а світова спортивна спільнота досі грається у фіктивну справедливість.

Вчинок Ольги Харлан набагато цінніший, ніж будь-яка медаль. Ми пишаємось нашою чемпіонкою", – написав чоловік.

Ілюстрація: Олександр Грехов

На захист Ольги Харлан також виступили українські митці та знаменитості.

"Росіянка образилась на Ольгу Харлан, бо та не потисла їй руку, і добилася дискваліфікації української фехтувальниці.

В принципі, в цьому вся їхня сутність. Або люби мене і тисни мені руку, або я буду тебе дискваліфіковувати. При цьому українка Ольга Харлан виглядає гідно, а вони – жалюгідно, як завжди",написала поетеса Тетяна Власова.

Росіянка Анна Смірнова

Спортивне видання Tribuna.com опублікувало фото російської фехтувальниці Анни Смірнової, на якому вона позує з російським військовиком.

Небайдужі українці почали висловлювати обурення на сторінках росіянки у соцмережах:

"Ти підтримуєш російське вторгнення та геноцид проти України. Як там твій брат, який служить в російській армії?".

"Прості росіяни настільки проти війни, що навіть на чемпіонаті шантажують українців",пишуть у коментарях.

Також українці жартували над "сидячим протестом" росіянки.

"Анно, скажіть, будь ласка, чому ви обрали стілець, а не пляшку для своєї демонстрації? Вийшло якось не дуже патріотично з Вашого боку", – питали користувачі соцмереж.

Утім, Анна Смірнова почала видаляти деякі негативні коментарі, а потім зовсім обмежила можливість коментування.

"Кажуть, там Анєчка Смірнова банить миттєво і чистить коментарі в Інсті, де їй ще досить чемно пояснюють, хто вона, і дають коротку і не дуже характеристку її дій. Замість святкувати "перемогу". Чесслово, заради такої справи я навіть аккаунт в Інсті заведу", – іронізує військова кореспондентка Євгенія Подобна.

Зрештою, українці закликали провести "роз'яснювальні роботи" з Міжнародною федерацією фехтування.

"Харлан дискваліфікували. І це означає, що нам вже треба почати валити Міжнародну федерацію фехтування. Ось соцмережі - всі вперед. Медійний та вболівальницький тиск має буде безпрецедентним",написав головред "Трибуни" Олег Щербаков.

Наразі українська сторона готує оскарження рішення про дискваліфікацію Харлан, повідомив президент Федерації фехтування України.

Якщо дискваліфікацію не скасують, то Харлан не виступить у командному турнірі та буде відсторонена від змагань на 60 днів.

Читайте також: Українська фехтувальниця Ольга Харлан відмовилася тиснути руку "нейтральній" суперниці з РФ

Реклама:

Головне сьогодні