Вчені відреставрували прикрасу, знайдену в стародавній могилі дитини. ФОТО

Станіслав Ткацевіч — 7 серпня 2023, 09:00

У неолітичному селі Баджа на території сучасної південної Йорданії в могилі дитини знайшли ошатне намисто. Зібравши прикрасу, дослідники повернули її у первинний стан.

Їх датують між 7400 і 6800 роками до нашої ери, пише CNN.

У самій могилі було понад 2500 різнокольорових намистин.

Розкопки ведуть на цьому місці ще з 1997 року. У 2018 році дослідники виявили могилу 8-річної дитини. Її шию та груди прикривали намистини. Також всередині була підвіска з каменю та перламутровий перстень.

Після ретельного дослідження команда виявила, що всі намистини були частиною більшого орнаменту. За допомогою цих частин прикраси також намагалися більше дізнатися про дитину – детально все це описано в публікації журналу PLOS ONE.

ВІДЕО ДНЯ
Фото: PLOS ONE

"Нашою метою було кинути виклик часовій градації та переосмислити початкову композицію, щоб найкраще дослідити значення цієї символічної категорії матеріальної культури не як просто групи намистин, а як декоративне творіння з подальшими естетичними, ремісничими та соціально-економічними наслідками", – пишуть автори в дослідженні.

З’ясувалися, що намистини переважно виготовляли з червоного кальциту, гематиту, бірюзи та морських черепашок. Домінуючими кольорами були білий і червоний.

Також помітили 2 бурштинові намистини. Були й елементи іншого походження. Припускають, їх отримали внаслідок культурного обміну.

Плоский шматок гематиту розпізнали як пряжку, що колись закріплювала прикрасу за шиєю, а залишки персня з перламутром віднесли до центральної частини.

Водночас затерті елементи на деяких предметах ймовірно говорять про те, що вони з’явилися в дизайні після використання прикраси іншими людьми. А підвіски з гігантських кісток лінивця свідчать, що люди були в Америці раніше, ніж вважалося.

Після аналізу вчені спробували з’єднати усі елементи. Це робили протягом трьох років. Після клопіткої праці з’явилося намисло вагою 226 грамів. Його складний дизайн говорить про високий статус дитини.

Ймовірно прикрасу замовили для супроводження дитини після смерті.

Раніше ми розповідали про нововиявленого черв’яка віком 500 млн років.

Читайте також: На Львівщині археологи знайшли унікальні артефакти часів Римської імперії

Реклама:

Головне сьогодні