Розвінчує радянські міфи: у вересні вийде фільм "Євродонбас"

Вікторія Андрєєва — 31 серпня 2023, 14:24

У вересні 2023 року у Києві вийде документальний фільм "Євродонбас", в якому розвінчують радянські міфи про створення регіону виключно за часів СРСР.

Творці "Євродонбасу" – автори однойменного подкасту режисер Корній Грицюк і продюсерка Анна Паленчук, яка також брала участь у створенні "Маріуполіса".

"Донбас знають як індустріальний регіон. Радянська влада роками приписувала собі заслуги за розвиток місцевої промисловості. Але розквіт регіону розпочався задовго до приходу більшовиків, а засновниками місцевої індустрії були німці, бельгійці, британці, французи та американці.

Фільм-розслідування "Євродонбас" розвінчує радянські міфи та розказує, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейського світу", – розповідають організатори кінопоказу.

Постер фільму

Команда анімувала ряд архівних маловідомих фото XIX століття: на них видно побут європейців на Донбасі. Натомість радянська влада стирала з пам'яті людей імена таких європейських підприємців як Джон Г'юз, Ернест Сольве, Генріх Лауде.

ВІДЕО ДНЯ

"У фільмі показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, які, на жаль, вже неможливо побачити такими, як у фільмі, бо незабаром після фільмування майже всі відзняті об'єкти європейської спадщини були знищені російськими військами", – додають організатори.

Кадри з фільму. Маріуполь

Виробництво фільму здійснила кінокомпанія 435 FILMS за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики України.

Прем'єрний кінопоказ, медіапартнером якого є, зокрема, "Українська правда", відбудеться 21 вересня.

Знищені будівлі на Донеччині

Для учасників Клубу УП вхід безкоштовний. Долучайтесь до нас та пишіть на пошту [email protected], щоб отримати більш детальну інформацію.

Читайте також: Катрін Деньов озвучить французькою аудіокнигу "Абрикоси Донбасу" Люби Якимчук

Реклама:

Головне сьогодні