Інопланетне життя може існувати завдяки "хімії", відмінній від земної – дослідження

Анастасія Поя — 24 вересня 2023, 12:46

Інопланетне життя здатне розвинутися на космічних об’єктах, де панують різноманітні хімічні елементи, крім вуглецю, на якому засноване життя на Землі.

Про це свідчать результати дослідження вчених з Університету Вісконсину у Медісоні в США, пише Space.com.

На Землі життя засноване на органічних сполуках, які складаються з вуглецю та інших елементів, таких як водень, кисень, азот, фосфор та сірка.

Внаслідок повторення хімічних реакцій відбувається автокаталіз – явище, під час якого утворюються молекули, які спонукають повторювати ту саму реакцію.

Фото: Iurii/Depositphotos

"У новому дослідженні ми шукали автокаталіз за межами органічних сполук, припустивши, що воно може сприяти абіогенезу, тобто зародженню життя з безжиттєвості", – розповів старший автор дослідження Бетюл Качар.

Щоб знайти зародки позаземного життя, команда Качара проаналізувала наукові дослідження на цю тему за понад два століття.

Вчені дослідили хімічні реакції, під час яких можуть створюватися кілька копій молекул – як зародження процесу автокаталізу.

Зрештою, дослідники виявили 270 різних циклів автокаталітичних реакцій, в яких переважно не були задіяні органічні сполуки.

Більшість із 270 циклів були простими й складалися з двох реакцій. Лише 8 реакцій складалися з чотирьох або більше реакцій.

За словами вчених, чотири цикли відбулися за допомогою благородних газів, таких як ксенон, який рідко вступає в хімічну реакцію з іншими елементами.

Деякі цикли відбувалися за допомогою елементів, які відсутні або є рідкісними на Землі – ртуті чи торію.

Фото: Ruletkka/Depositphotos

Також вчені припустили, що деякі з 270 реакцій відбулися внаслідок надзвичайно високих або низьких температур чи тиску.

Залишається невизначеним, наскільки правдоподібними є ці цикли, попереджають дослідники.

"Не гарантовано, що всі зібрані нами приклади можна буде запустити в лабораторії або знайти на інших астрономічних об’єктах", – додав Пен.

Раніше ми повідомляли, що у Конгресі США вперше офіційно обговорили НЛО.

Читайте також: "Одна з найбільших таємниць планети": у NASA оприлюднили результати звіту про НЛО

Реклама:

Головне сьогодні