Поліція розслідує понад 50 фактів сексуального насильства окупантів над українцями

Анастасія Поя — 10 жовтня 2023, 12:03

Національна поліція розслідує 54 справи щодо скоєння сексуального насилля російськими військовими щодо українців.

19 російським військовим вже оголосили підозри, повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, наразі триває процедура оголошення підозрюваних у міжнародний розшук.

Деяким військовим РФ про підозру повідомили заочно – у вересні поліція вручила підозру військовослужбовцю Росгвардії, який зі спільниками з березня до жовтня 2022 року під час окупації Херсона вчинив насильницькі дії щодо понад 200 українців.

Читайте також: "Хотіли зняти із себе шкіру": психологи розповіли про стан зґвалтованих росіянами жінок та способи порятунку

Фото: ondacaracola photography/GettyImages

"Їх били, катували, обмежували в їжі, воді. Щонайменше щодо 24 осіб окупанти застосовували сексуальні тортури у вигляді ударів струмом по статевих органах", – сказав голова Нацполіції.

Він додав, що після звільнення Київської області було встановлено факти сексуального насильства щодо жінок та дітей. Найменшій постраждалій дитині чотири роки, зазначив Вигівський.

Читайте також: "Іноземні медіа бачать у воєнних злочинах атракціон з кімнатою страху". Правозахисниця Лариса Денисенко про сексуальне насильство

Нагадаємо, найбільше сексуальних злочинів російських військовослужбовців проти українців та українок зафіксовано в Херсонській області.

Раніше ми повідомляли, що прокуратура зафіксувала 154 факти сексуального насилля з боку росіян.

Читайте також: Сексуальне насильство – цілеспрямована зброя росіян у війні проти українців

Реклама:

Головне сьогодні