85-річна заручниця ХАМАС розповіла про умови у полоні

Альона Павлюк — 24 жовтня 2023, 16:53

Ізраїль звільнив 85-річну заручницю ХАМАС – Йохевед Ліфшиц. На пресконференції вона розповіла про умови, в яких її утримували.

Про це повідомляє The Guardian.

Жінку викрали із кібуцу Нір Оз (сільськогосподарська комуна на території Ізраїля). У заручниках вона перебувала протягом 16 днів.

У момент звільнення Ліфшиц потиснула руку одному з бойовиків ХАМАС, який тримав її в полоні, зі словами "шалом" – "мир" у перекладі з івриту.

Фото: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Ліфшиц розповідає, коли бойовики прорвали кордон, то ніби "здичавіли". Вони вбивали та викрадали всіх без розбору – і молодих, і старих.

Жінку до Гази везли на мотоциклі.

"Коли ми їхали, мотоцикліст вдарив мене дерев'яною палицею. Ребра не зламалися, але дуже боліло в цій області, було важко дихати. У мене вкрали годинник і прикраси", – каже вона.

Протягом полону Ліфшиц утримували у місті Абасан-аль-Кабіра та ще в одному місці, яке вона не змогла розпізнати.

"Ми спустилися під землю і йшли кілометри вологими тунелями, дві або три години у павутинні тунелів. Ми дійшли до великої зали. Нас було 25 осіб, і вони розділили нас відповідно до того, з якого ми кібуцу", – розповідає Йохевед.

За її словами, заручники та їхні охоронці споживали одну їжу.

Жінка стверджує, що в’язнів щодня відвідував лікар, який давав медикаменти тим, хто їх потребує. Зокрема, серед полонених була людина, яка травмувалася внаслідок аварії на мотоциклі.

"Вони (бойовики ХАМАС – ред.) дуже дбали про гігієну і переживали, що може статися спалах якоїсь хвороби. У нас були туалети, які вони прибирали щодня", – переконує Ліфшиц.

Під час пресконференції жінка також звинуватила ізраїльські сили безпеки в ігноруванні доказів того, що ХАМАС готував напад.

"Три тижні тому люди прийшли до паркану. ЦАХАЛ не сприйняв це серйозно. Нас залишили напризволяще", – заявила вона.

Нагадаємо, ізраїльсько-палестинський конфлікт загострився 7 жовтня, коли ХАМАС атакував Ізраїль ракетами.

Цього ж дня бойовики прорвали кордон та напали на фестиваль електронної музики Supernova, частину учасників якого вбили та взяли у заручники.

9 жовтня в Ізраїлі заявили, що повернули під контроль усі райони на кордоні біля Сектора Гази.

Наразі Ізраїль планує наземний наступ на Сектор Гази, який може тривати три місяці.

За останніми даними, у заручниках ХАМАС перебуває 222 людин.

Читайте також: Ефект дежавю. Перші дні війни в Ізраїлі очима українок

Реклама:

Головне сьогодні