Психологиня заявила, що у людей з аутизмом немає емпатії, і порівняла їх з росіянами

Яна Осадча — 24 жовтня 2023, 17:43

Психологиня Наталія Холоденко заявила, що у людей з аутизмом немає емпатії від народження.

Відповідне відео виклав у соцмережу 12-річний хлопчик Максим Бровченко.

З наведеного фрагмента виступу психологині стає зрозуміло, що вона, ймовірно, говорить про російське суспільство і вважає, що у росіян "національного масштабу аутизм".

"Аутисти не мають емпатії від народження. Вони можуть тільки головою розуміти, що так робити не можна, бо їх за це наказували", каже Наталія Холоденко.

Психолог Холоденко! Мені 12 років і я аутист. Ви же психолог а мозгами не навчились користуватися. Як Ви навчите користуватися мозком інших? Якщо це був би аутизм, то не було би війни НІКОЛИ! Вам треба ще раз пройти навчання на психолога але бути уважною на уроках бо Ви по ходу пропустили тему про аутизм . А ще краще вивчити англійську мову і побувати хоч раз на навчанні за кордоном або якщо у Вас немає грошей на навчання то є багато конференцій записаних і вони безкоштовні. Але. Щоб більше ви не виглядали не розумною вчиться і тоді ніхто не здогадається, що Ви колись тупили в аутизмі.

Опубліковано Kosmo Maks Вівторок, 24 жовтня 2023 р.

Підлітка такі висловлювання обурили.

"Якщо це був би аутизм, то не було би війни ніколи. Вам треба ще раз пройти навчання на психолога, але бути уважною на уроках, бо ви по ходу пропустили тему про аутизм", написав Макс.

Мама хлопчика Оксана Бойченко у коментарі "УП. Життя" розповіла, що про позицію Наталії Холоденко стало відомо під час ефіру "Інклюзивна психологія в Україні", де спростовували міфи про аутизм.

"Ми з Максом дивилися лекцію про аутизм, Макс почув це і обурився", розповіла Оксана.

За словами Оксани у неї та її двох синів аутизм.

"Однак ми дорослі і якось розуміємо, що таке буває, але Макс образився, бо він намагається донести суспільству рівність прав всіх людей, а тут таке", зазначила жінка.

"УП. Життя" також намагалася зв'язатися із психологинею Наталією Холоденко, однак відповіді не отримала.

Нагадаємо, раніше телеведуча в ефірі єдиного телемарафону порівняла дії Путіна з аутизмом.

Чи дійсно люди з аутизмом не мають емпатії?

Розлад спектра аутизму (РАС) це стан розвитку, який може впливати на поведінку та соціальне спілкування. Однак думка про те, що люди з аутизмом не відчувають емпатії, є помилковою, пише Medical news today.

Емпатія це здатність розуміти психічні стани інших і реагувати на них відповідними емоціями. Це дозволяє людині поставити себе на місце іншої.

Приклади емпатії можуть включати: розуміння, чому людина сердиться, чому засмучена або щаслива.

Дослідження показує, що люди з аутизмом можуть мати дисбаланс у навичках емпатії, але про відсутність емпатії не йдеться. РАС – це розлад спектру. Це означає, що людина може відчувати широкий спектр симптомів.

Люди з аутизмом часто відчувають труднощі зі спілкуванням і взаємодією, що може вплинути на те, як вони реагують на соціальні сигнали.

У певних випадках це може призвести до того, що оточення сприймає людей з аутизмом як не емоційних і таких, що не вміють співчувати.

Процеси мислення людей з аутизмом і без, можуть відрізнятися.

У дослідженні 2016 року стверджується, що люди з аутизмом можуть краще мислити логічно та раціонально, ніж у інтуїтивно.

Це може вплинути на те, як вони читають емоції інших людей.

Дослідження 2021 року також показує, що люди з аутизмом можуть менше думати про інших людей. Дослідники виявили, що люди з аутизмом мають менше думок про інших і проте, щоб поставити себе на місце іншої людини.

Натомість вони відчували більше внутрішніх монологів і більше усвідомлювали своє оточення, ніж люди без аутизму.

Людям з аутизмом також може бути важко визначити емоційну поведінку інших людей.

Наприклад, визначити, що людина плаче від радості, а не від горя. Люди з аутизмом можуть мати труднощі з інтерпретацією невербальних соціальних сигналів. Це може включати жести та міміку, наприклад усмішки чи гримаси. Наприклад, якщо хтось каже: "я в порядку", але демонструє невербальні сигнали страждання, такі як зітхання та тихіший голос, ніж зазвичай, людина без аутизму може зрозуміти, що це не так. Людина з аутизмом інтерпретувати невербальні сигнали зазвичай не може, і дійсно повірить, що зі співрозмовником все гаразд.

Люди з аутизмом також можуть виражати емоції інакше, ніж інші. Наприклад, їхня міміка або тон голосу можуть не завжди збігатися з тим, що вони відчувають.

Однак не здатність читати між рядками не означає, що людині бракує співпереживання.

Дослідження 2019 року свідчать про те, що людей з аутизмом іноді "неправильно вважають такими, яким бракує емпатії", оскільки вони іноді не дотримуються тих же соціальних норм, що й люди без аутизму.

Однак соціальні норми диктують саме люди без аутизму, вони ж і підтримують упередження щодо людей, які не відповідають певним соціальним очікуванням.

Однак той факт, що люди з аутизмом можуть реагувати на соціальні сигнали таким чином, що не відповідає середньостатистичним очікуванням, не означає, що їхні дії є неправильними, або їм бракує емпатії.

До того ж рівень емпатії у людей аутизмом різний, так саме, як і у людей без аутизму.

Читайте також: Материнство, до якого мене не готували. Як це – бути мамою дитини з аутизмом?

Реклама:

Головне сьогодні