Вчені ймовірно розгадали секрет зникнення масивної зірки у 2009 році – дослідження

Станіслав Ткацевіч — 5 жовтня 2023, 17:05

Вчені, можливо, розгадали таємницю зникнення зірки у 2009 році за допомогою телескопа Вебба.

Про це пише Science Alert.

Зірка у 25 разів масивніша за Сонце зникла, але не просто так. Вона пройшла період, збільшивши яскравість в рази, ніби була готова перетворитися у наднову зорю, яка збільшує світність у мільярди разів.

Водночас замість вибуху зірка зникла. Астрономи намагалися її побачити за допомогою Великого бінокулярного телескопа, телескопа Хаббла та космічного телескопа Спітцера, та усі спроби були безуспішними.

Зірку N6946-BH1 сьогодні вважали невдалою надновою. Вчені припускали, що вона колапсувала для перетворення на чорну діру. Проте це лише теорія. Відомо лише те, що зірка посвітлішала, а потім стала занадто непомітною для спостереження.

Зробити прорив допоміг телескоп Джеймса Вебба. Нове дослідження, яке опублікували на arXiv, проаналізувало дані, зібрані інструментами JWST NIRCam і MIRI.

Фото: Зображення зірки показують 3 джерела, а не одне/Beasor et al 2023

На зображеннях видно джерело яскравого інфрачервоного випромінювання. Воно виглядає наче залишки пилової оболонки, яка оточує розташування початкової зірки.

Можна були б припустити, що це матеріал, який викинула зірка під час збільшення яскравості. Вчені вказують і на можливе світіння від матеріалу, який нібито потрапляє в чорну діру.

Проте команда знайшли не 1, а 3 залишкових об’єкти. Тому теорію з надновою не підтверджується. Попередні спостереження – це суміш трьох джерел, адже роздільна здатність телескопів була недостатньою.

Вчені кажуть, що дуже вірогідна подія 2009 року – це злиття зірок. І яскрава масивна зірка була насправді зоряною системою, коли 2 зірки зливалися. Потім ця система зникала.

Водночас теорію з невдалою моделлю наднової поки що виключити повністю не можуть. Є дані, що деякі масивні зірки дійсно стають чорними дірами. Саме це ускладнює розуміння наднових і чорних дір.

N6946-BH1 розташована в галактиці за 22 мільйони світлових років від нас, тому факт, що JWST може розрізняти кілька джерел, вражає. Це також дає астрономам надію, що подібні зірки з часом будуть спостерігатися.

Маючи більше даних, ми зможемо відрізнити злиття зірок від справжніх невдалих наднових. Саме це допоможе зрозуміти останні стадії зірок, коли вони рухаються до того, щоб стати чорними дірами зіркової маси.

Раніше ми розповідали про виявлення наднових зірок, які можуть своїми вибухами знищити планети, схожі на Землю.

Читайте також: Телескоп Вебба виявив докази існування океану на екзопланеті: вчені кажуть, там може бути життя

Реклама:

Головне сьогодні