Чому не можна схуднути лише в конкретній зоні тіла – пояснення

Анастасія Поя — 4 листопада 2023, 18:00

Схуднення у певних зонах, а не у всьому тілі, лише здається можливим.

Насправді людина не здатна схуднути лише в окремій частині тіла.

За словами спеціалістів, навіть за допомогою спеціальних вправ на певні зони, людина не зможе позбутися жиру лише у них, пише Science Alert.

Також є фактори, на які людина не здатна вплинути, зокрема, йдеться про генетичну схильність або вік.

Фото: Mike Raabe/Getty Images

Організм самостійно накопичує та спалює жир

Жир, який накопичується та зберігається в тілі, приймає форму органічних речовин тригліцеридів. Коли організм їх використовує, людина отримує енергію.

Медики пояснюють, що тригліцеридами стають близько 95% усіх харчових жирів, які споживає людина.

Після потрапляння в організм, вони вивільняються у кров й транспортуються до жирової тканини. Тригліцериди зберігаються в спеціальних жирових клітинах – адипоцитах.

Жирова тканина міститься по всьому тілу, але трохи більше її в зонах, де розташовані органи, зазначають спеціалісти.

апаси жиру служать життєво важливим резервом енергії, коли наше тіло мобілізується, щоб отримати доступ до накопичених тригліцеридів для забезпечення енергією під час тривалих фізичних вправ. Ми також використовуємо ці запаси під час дієти та посту", – кажуть спеціалісти.

Вони додають, що під час спортивних навантажень, запаси жиру, які ми використовуємо для отримання енергії під час тренувань, надходять з усіх частин тіла, а не лише з окремих зон.

Тіло вирішує, де накопичувати та втрачати жирову тканину

Серед факторів, які впливають порядок, у якому наше тіло накопичує та втрачає жир, є:

  • Генетика. Результати досліджень свідчать про те, що генетика людини на 60% відповідальна за те, де розподіляється жир у тілі;
  • Стать. За словами спеціалістів, жінки мають більшу частку жиру в організмі, ніж чоловіки. Це пов’язано з тим, що жіночий організм створений для зберігання жирових запасів для підтримки вагітності та годування. Під час схуднення у жінок, зазвичай, першими худнуть зони обличчя, литок та рук, оскільки вони найменше впливають на дітородіння. Найдовше жир утримується в зоні стегон та сідниць, додають медики.
  • Вік. Процес старіння викликає зміни в м’язовій масі, обміні речовин та рівні гормонів, що може вплинути на те, де і як швидко буде змінюватися жирова тканина.

Читайте також: Як ніколи не схуднути: дієтолог дає 5 антипорад для зниження ваги

Отже, контрольовано худнути в певних зонах неможливо, однак будь-яка фізична активність допомагає спалювати жир і зберігати м’язову масу.

За словами медиків, регулярні спортивні навантаження призведуть до зміни форм тіла й з часом допоможуть контролювати вагу довгостроково.

На це впливає швидкість метаболізму, який пришвидшується за допомогою спорту.

"Рівень метаболізму – скільки енергії ви спалюєте в спокої – залежить від того, скільки м’язів та жиру у вашому організмі. Оскільки м’язи більш метаболічно активні, ніж жир, тобто вони спалюють більше енергії, то людина з більшою м’язовою масою матиме швидший метаболізм, ніж людина з такою ж масою тіла, але з більшою масою жиру", – додають медики.

Раніше ми розповідали про 6 порад для схуднення.

Читайте також: Як швидко схуднути: 3 прості кроки, підтверджені наукою

Реклама:

Головне сьогодні