Льодовики у Гренландії тануть у 5 разів швидше, ніж 20 років тому

Альона Павлюк — 11 листопада 2023, 11:20

Глобальне потепління прискорило темпи танення льодовиків у Гренландії у п’ять разів, порівняно із ситуацією 20 років тому.

Якщо стародавній льодовиковий щит повністю розтане, то рівень моря підніметься щонайменше на 6 метрів.

Вчені із Копенгагенського університету (Данія) дослідили тисячі льодовиків у цьому регіоні, повідомляє Reuters.

Вони дійшли висновку, що швидкість танення вступила в нову фазу за останні два десятиліття.

Льодовики Гренландії. Фото: mtellioglu/Depositphotos

За допомогою супутникових знімків і 200 тисяч старих фотографій науковці вивчили розвиток льодовиків протягом 130 років. 20 років тому вони втрачали 5-6 метрів на рік, а зараз це число становило 25 метрів.

Порівняно з доіндустріальним періодом, на планеті потеплішало на 1,2°C. 2023 рік, на думку вчених, "практично напевно" стане найтеплішим за останні 125 000 років.

За словами директора Інституту клімату Орхуського університету (Данія) Йоргена Ейвінда Олесена, зниження температури вимагатиме глобальних зусиль для мінімізації парникових газів в атмосфері.

"Я вважаю, що ми можемо підготуватися до того, що ці льодовики продовжуватимуть танути зі наростальною швидкістю", – заявив він.

Крім того, льодовики в Гренландії часто використовуються для прогнозування впливу кліматичних змін на льодовиковий щит.

"Якщо ми побачимо, що льодовики втрачають масу в кілька разів швидше, ніж у минулому столітті, це може змусити нас очікувати, що льодовиковий щит піде тим же шляхом, тільки повільніше і довше", – повідомив Вільям Колган, старший науковий співробітник Геологічної служби Данії та Гренландії.

Льодовиковий щит Гренландії спричинив 17,3% спостережуваного підвищення рівня моря між 2006 і 2018 роками, а льодовики – 21%. У Гренландії налічується близько 22 000 льодовиків.

Нагадаємо, раніше ми писали, що гори Непалу втратили третину льоду через потепління.

Читайте також: Глобальне потепління пришвидшилося, ми на ранній стадії надзвичайної кліматичної ситуації – вчені

Реклама:

Головне сьогодні