Українські полярники показали допитливих помічників, які заглядають їм у вікна. ФОТО

Ірина Бура — 15 листопада 2023, 16:30

На дослідницькій станції "Академік Вернадський" полярники показали своїх постійних допитливих "помічників" – маленьких птахів, які часто заглядають їм у вікна.

Таких "помічників" мають представники двох професій: у кухаря це – черговий, а в озонометриста – сивка біла, жартують у Національному антарктичному науковому центрі.

Ці маленькі птахи дуже полюбляють люк "озонового офісу". Отвір розташований над спектрофотометром Добсона – приладом, за допомогою якого дослідники вимірюють рівень озону в атмосфері.

Перед початком роботи озонометрист має відкрити люк, щоб на спектрофотометр потрапило сонячне світло.

"Футлярики" невеликі за розміром

"Інколи не минає й кількох хвилин, як "помічник" уже на місці. Сивки білі або, як їх називають на станції, "футлярики", дуже допитливі. Вони мають кілька гнізд біля "Вернадського" й постійно цікавляться життям учасників експедицій, часто заглядаючи до них у вікна", – йдеться у дописі полярників.

Ці маленькі птахи дуже полюбляють люк "озонового офісу"

А ще ці птахи перебувають у постійному пошуку їжі. Вони пробують "на дзьоб" усе, що трапляється.

"Футлярики" невеликі за розміром. Їхня довжина – 34-40 см, розмах крил – від 74 до 84 см, а вага – приблизно пів кілограма.

Ці птахи перебувають у постійному пошуку їжі

Живуть вони виключно на суші (не мають плавальних перетинок на лапах) і люблять бігати, а не літати. Хоча літають досить добре.

Фото: Олександр Полудень, Сергій Глотов.

Читайте також: "Пінгвіни біля станції "Академік Вернадський" знесли перші яйця"

Реклама:

Головне сьогодні