"База, яку ми повинні будемо знати": у деяких школах планують створити майстерні для роботи з БПЛА

Альона Павлюк — 16 листопада 2023, 16:53

В рамках проєкту трансформації закладів освіти на базі шкіл планують створити майстерні, в яких проводитимуть курси робототехніки та навчатимуть школярів збирати дрони.

Поки що йдеться про п’ять постраждалих від війни шкіл з у Київській та Харківській областях, а також у Запоріжжі та Кривому Розі, які обрали для пілотування проєкту. Конкретних закладів не називають з міркувань безпеки.

Про це в коментарі для "УП. Життя" розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Наразі вчителі, які будуть вести відповідні факультативи, проходять навчання. Водночас на базі п'яти профтехів пілотний проєкт вже працює.

Федоров анонсував створення у школах майстерень для виготовлення дронів. Фото: alinovsky/Depositphotos

"Ми розробили програму, яку у наступному році плануємо запустити в кожному регіональному центрі, щоб вони (вчителі – ред.) могли навчатися спочатку на базі однієї школи, будинку молоді тощо, куди також зможуть приходити школярі з різних шкіл. Це буде продовженням пілоту", – зазначив міністр.

На думку Федорова, кожна школа повинна мати можливість навчати керувати безпілотниками. Наступним етапом потенційно може бути вивчення основ радіоелектронної боротьби, додав міністр.

"Це база, яку всі ми повинні будемо знати, щоб відчувати себе захищеними у нашій країні. Тому обов'язково у трансформованих школах будуть лабораторії для практичних занять з хімії, фізики й інших предметів, а також комп'ютерні класи. Але окремо розглядаємо можливість створити приміщення для навчання операторів БПЛА і новим технологіям", – зауважив очільник Мінцифри.

Відкриття трансформованих шкіл планується на осінь 2024 року. Якщо проєкт буде успішним, до нього зможуть приєднатися школи з усієї країни, розповів глава МОН Оксен Лісовий.

У перспективі будь-яка школа, ухваливши відповідне рішення на рівні місцевої або регіональної влади, зможе звернутися до МОН щодо надання проєктів реконструкції.

"І ми будемо надавати ці проєкти. Ремонт і реконструкція шкіл будуть проводитися за кошти місцевих бюджетів. Але все залежить від того, наскільки успішним буде пілот.

Ми будемо говорити, можливо, і про субвенцію з державного бюджету, але це в перспективі. У бюджеті 2024 року на це кошти не передбачено", – підсумував Оксен Лісовий.

Нагадаємо, раніше ми писали, що МОН планує включити у шкільну програму керування дронами.

Читайте також: У МОН розповіли, як реформуватимуть шкільне харчування: назвали 4 цілі

Реклама:

Головне сьогодні