Чи можуть військові виїжджати за кордон під час відпустки – відповідають юристи

Вікторія Андрєєва — 2 листопада 2023, 12:44

Наразі в українському законодавстві немає прямого дозволу на виїзд за кордон військовослужбовцям під час відпустки.

Однак це питання зазвичай вирішують в індивідуальному порядку, пояснили юристи компанії MORIS Віталій Гуренко та Ростислав Соботник для "УП.Життя".

"Коли військовий подає рапорт командуванню на відпустку, потрібно вказати та підтвердити, що в нього є обґрунтовані причини виїзду за кордон.

Наприклад, якщо його дружина і діти в іншій країні. Тоді військовий має подати свідоцтва про шлюб та народження дитини, а також документи, які доводять перебування родини за кордоном. На підставі них командир військової частини приймає рішення, чи дозволити таку відпустку", – кажуть фахівці.

Фото: Bumble-Dee/Depositphotos

Далі це рішення мають закріпити у відповідному наказі. Інформація фіксується на відпускному квитку військовослужбовця – на документі зазначено термін відпустки з дозволом на виїзд.

Але юристи попереджають, що немає гарантій, що Державна прикордонна служба дозволить військовослужбовцю виїхати за кордон навіть з відповідними документами.

Читайте також: Віряни і мобілізація: чи можна уникнути мобілізації через релігію чи пройти альтернативну службу під час війни?

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №8090 від 30 вересня 2022 року, який може юридично дозволити виїзд за кордон військовим для відвідування родичів. У ньому також прописана умова, що вони "протягом не менше ніж 90 днів безпосередньо брали участь у заходах забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави".

Читайте також: "Загубився" по дорозі у військову частину – отримав умовний термін. Як в Україні карають ухилянтів?

Реклама:

Головне сьогодні