Радіодиктант національної єдності-2023: філологи назвали найпоширеніші помилки учасників

— 2 листопада 2023, 16:40

Філологи проаналізували найпоширеніші помилки, яких припустилися українці, щописали Радіодиктант національної єдності-2023, який відбувся 27 жовтня. Правильний варіант тексту "Дороги України" опублікували 30 жовтня.

Філолог Василь Терещенко і докторка філологічних наук Ганна Дидик-Меуш пояснили в ефірі "Радіо Культура" чи існує село Обіч, що таке девербатив "бганка" та інші моменти, де в українців виникли складності при написанні.

Обіч – це не село

Багато українців, які писали радіодиктант, сприйняли слово "обіч" як назву села і написали з великої літери. Але слово "обіч" означає "поруч".

Фото: NewAfrica/Depositphotos

"Це речення ми зустрічаємо на початку тексту: "У знищеному селі обіч – весна: обвуглене збіжжя, що тліло всю зиму, випускає вперті паростки скрізь по руїнах зерносховища". Можливо, це слово так сприйняли за звуконаслідуванням: Обіч – Обруч – Обручне – Овруч", – каже докторка філологічних наук Ганна Дидик-Меуш.

Бганка

Чимало українців вперше почуло слово "бганка". Воно рідковживане. "Бганка" – це девербатив (іменник, який походить від дієслів або дієслівних словосполучень) і означає "зморшка".

При воротах чи при воротях?

Чимало українців написали "при воротах". Але у словнику є і форма "при воротях".

"Справді багато хто в Україні сказав би "при воротах". Згадаймо текст Радіодиктанту: "При воротях із лебедями та левами по селах Полтавщини мліють відра яблук та абрикос". Я також вирішив перевірити у словнику, чи є така форма. І там вона є. Вона літературна, і вона правильна, – каже філолог Василь Терещенко.

"В половину висоти" – разом чи окремо?

Також були помилки у написанні фрази "в половину висоти". Тут відбулося повне зрощення між класичним прийменником "в" та іменником "половину". Мовознавці зазначили, що треба було писати окремо. Цю складну орфограму варто просто вивчити, радять мовознавці.

Зелено-чорний прапор

Багато хто написали це слово разом, але відтінки кольорів пишуться через дефіс.

"Правило чітко говорить, що відтінки кольорів пишемо з дефісом", – зазначає Василь Терещенко.

"З горба в долину"

Чимало українців написали ці слова разом. Натомість це чотири слова. Йдеться про дві пари "іменник + прийменник".

"Немає" чи "не має"

Слово "немає" ми пишемо разом, якщо його можна замінити синонімом "нема".

"У даному випадку головне – не плутати слово "немає" з особовим дієсловом "мати" з часткою "не". Отже, на письмі слово "немає" ми пишемо разом, якщо його можна замінити синонімом "нема". І вираз матиме значення "нема нічого щемкішого", "нема нічого красивішого". В обох випадках не йдеться про особове дієслово", – каже Ганна Дидик-Меуш

"Наприкінці"

Як зазначає Василь Терещенко, дехто слово "наприкінці" розбив на три слова. Варто ж писати разом.

Щодо розділових знаків, то найбільшу проблему для українців склали тире і двокрапка.

Ірина Бура, "УП.Життя"

Читайте також: "Потічки у видолинках" просто обійняли": як українці писали радіодиктант-2023

Реклама:

Головне сьогодні