Спалаху гепатиту А на Івано-Франківщині немає, лише поодинокі випадки – санлікар

— 2 листопада 2023, 17:03

Головний санітарний лікар Івано-Франківщини Руслан Савчук заперечує, що в області зафіксовано спалах гепатиту А. Інформація про це з’явилася в ЗМІ 1 листопада. За його словами, виявлені в Івано-Франківській області випадки захворювання не пов’язані між собою.

"Інформація про спалах гепатиту А на Прикарпатті абсолютно не відповідає дійсності", – сказав Руслан Савчук "Українській правді. Життя".

За словами головного санлікаря області, виявлені випадки є поодинокими і зв’язку між ними немає.

"Інфіковані ніколи не контактували одне з одним: діти вчаться в різних навчальних закладах Івано-Франківська, а дорослі працюють на різних підприємствах. Зареєстровані випадки я також не пов’язую зі спалахом, який виник на Вінниччині. Наші пацієнти не виїжджали не лише за межі області, а й навіть за місто. Контактів з хворими з Вінниці у них також не було", – пояснює Руслан Савчук.

Фото: RunPhoto/Getty Images

Він розповів, що з 1 січня до 1 жовтня 2023 року на Прикарпатті було виявлено 12 випадків інфікування вірусом гепатиту А. Ще 12 випадків зареєстровано від початку жовтня: чотири з них зафіксували у період з 1 до 12 жовтня, сім – з 13 жовтня до 1 листопада, а ще один – 2 листопада.

"Ця цифра не є високою, тому говорити про різке зростання захворюваності не доводиться", – переконує санлікар.

Він також додав, що четверо пацієнтів, які захворіли на початку жовтня, вже одужали. "Восьмеро ще перебувають в обласній інфекційній лікарні, де отримують лікування згідно з протоколами. Їхні стани середнього ступеня важкості. Серед них п’ятеро дорослих і троє дітей", – додав головний санлікар Івано-Франківської області.

Нагадаємо, 24 жовтня на Вінниччині зафіксували спалах гепатиту А.

31 жовтня в області оголосили надзвичайну ситуацію через спалах інфекції.

А 1 листопада в Вінницькій ОВА повідомили, що кількість хворих на гепатит А стрімко зростає – лабораторно підтверджено 207 випадків захворювання.

Читайте також: Як і коли вакцинуватись від гепатиту A? Інструкція від МОЗ

Ірина Батюк, УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні