В Австралії кількість видів, яким загрожує вимирання, за три роки зросла на 25%

Ірина Батюк — 23 листопада 2023, 09:00

У північних тропічних лісах Австралії кількість видів, які через зміну клімату перебувають під загрозою зникнення, стрімко зростає. З 2020 року їхня чисельність збільшилася на 25%.

У звіті про стан навколишнього середовища, який цього тижня надав уряду Квінсленда орган з управління та збереження вологих тропіків штату, екологи наголошують, що чітко прослідковують давно передбачувані наслідки глобального потепління, пише Guardian.

Документ містить "похмурі, але прагматичні" попередження про погіршення здоров’я деяких видів, зокрема кільчастого опосума. Ці види вважалися здоровими, коли у 1988 році вологі тропіки Квінсленда отримали міжнародний захист ЮНЕСКО.

"Підступна та руйнівна загроза, яку становлять інвазивні види та хвороби, а також наслідки зміни клімату, становлять реальну небезпеку для збереження цілісності біорізноманіття регіону", – йдеться у звіті.

Фото: Kathleen Reeder Wildlife Photography/gettyimages

Було виявлено, що низка видів, зокрема ендемічні тропічні лісові жаби, кільчасті опосуми, високогірні птахи і миртові рослини, "тепер стикаються зі значними проблемами через накопичені та зростаючі загрози".

Стівен Вільямс, еколог тропічних лісів і директор Управління вологими тропіками, каже, що його аналіз засвідчив: за останні три роки кількість видів хребетних, які перебувають під загрозою зникнення, зросла на 25%.

Дослідження показує, що через глобальне потепління в тропічних лісах "масово гине листя". Воно також спричиняє стрес біорізноманіття гірських видів, адаптованих до прохолоди.

Ще однією зростаючою загрозою для біорізноманіття тропічних лісів є лісові пожежі.

"Здатність ендемічних видів тропічних лісів регіону відновлюватися після пожежі вивчена погано", – йдеться у звіті.

Вільямс каже, що через цю ситуацію вологі тропіки "ризикують втратити саме те, завдяки чому стали територією всесвітньої спадщини".

"Наука підказує, що захистити види, яким загрожує зникнення, можна лише шляхом довгострокового планування, переосмислення наших інвестицій і пріоритетне відновлення ландшафту для боротьби зі зміною клімату", – пояснила Крістін Грант, директорка Східної заповідної території корінних народів Куку Яланджі.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в горах Індонезії вчені виявили тварину, яку 60 років вважали вимерлою

Читайте також: Глобальне потепління пришвидшилося, ми на ранній стадії надзвичайної кліматичної ситуації – вчені

Реклама:

Головне сьогодні