Не він, а вона: британський музей визнав римського імператора трансжінкою

Яна Осадча — 23 листопада 2023, 15:52

Британський музей вирішив визнати римського імператора Елагабала трансгендером. Його називатимуть "вона", після того, як з’ясувалося, що імператор просив, щоб його називали "леді".

У музеї Північного Хартфордширу заявили, що будуть "чутливими" до ймовірних уподобань правителя третього століття нашої ери Елагабала, повідомляє The Telegraph.

До імператора ставитимуться як до трансгендерної жінки й називатимуть "вона".

До Елагабала вирішили застосовувати жіночі займенники на основі класичних текстів, у яких стверджується, що імператор просив, щоб його називали "леді".

Гравюра Елагабала, якому Музей Північного Хартфордшира надав жіночі займенники. Фото: Leemage/Corbis Historical

У фондах музею є срібний денарій, викарбуваний за часів правління Елагабала, який правив Римом з 218 року нашої ери до його вбивства у віці 18 років у 222 році нашої ери. Цю монету використовували на виставках на тему ЛГБТ, де імператора називали "вона".

Історики стверджують, що жіноча поведінка була б ганьбою для чоловіків у Римі, і припустили, що розповіді про життя Елагабала рясніють найгіршими звинуваченнями, які можна було висунути римлянам.

Ендрю Воллес-Гедрилл, професор класики в Кембриджі, зазначає:

"Римляни не мали нашого уявлення про "транс" як категорію, але вони використовували порівняння з жінкою як одну з найгірших образ проти чоловіків".

Він додав, що, оскільки Елагабал був сирійцем, а не римлянином, це могло бути пов’язано із расовими забобонами.

Професор Крістіан Лаес, класик Манчестерського університету, вважає, що стародавні розповіді про життя імператора не слід сприймати буквально.

"Більшість із них пов’язана з аристократичним і сенатським презирством до східного походження і вірувань імператора. Що стосується трансів, то, звичайно, римляни ніколи не розглядали їх як категорію. Але залишається фактом, що в часи бід і криз так звані порушники сексуальних норм ставали крайніми", – каже він.

Читайте також: У Ватикані заявили, що трансгендери можуть хреститися та бути хрещеними батьками

Реклама:

Головне сьогодні