Південна Корея зобов’язала Японію виплатити компенсацію жінкам, яких змушували працювати у борделях під час Другої світової

Альона Павлюк — 24 листопада 2023, 14:01

Суд Південної Кореї зобов’язав Японію виплатити компенсацію групі жінок, яких під час Другої світової війни змушували працювати у японських борделях.

Про це повідомляють BBC та The Japan Times.

Постраждалих від японської системи військових борделів до і під час Другої світової війни називають "жінками для втіхи".

Нараховується понад 200 тисяч жінок і дівчат, які були змушені займатися проституцією. Багато з них були кореянками, інші – вихідці з материкового Китаю, Філіппін, Індонезії та Тайваню.

Статуя-символ "жінок для втіх" перед посольством Японії в Сеулі. Фото: Kyodo News/Getty Images

У 2016 році група із 16 людей, до яких входила одна постраждала та родичі загиблих жінок, подала позов до суду. У 2021 році Центральний районний суд Сеулу відхилив його, пославшись на суверенний імунітет Японії – концепцію міжнародного права, згідно з якою держава має імунітет від юрисдикції суду в іншій країні.

Однак зараз Верховний суд Сеулу скасував це рішення. Він постановив, що викрадення і примушування жінок до сексуальних стосунків з військовими порушували міжнародні договори та японське кримінальне законодавство.

Також суд зазначив, що міжнародне звичаєве право не визнає суверенного імунітету країни-порушниці, коли йдеться про незаконні дії, від яких страждає громадянин у своїй власній країні.

Установа зобов'язала японський уряд виплатити 200 мільйонів вон (154 тисяч доларів) компенсації кожній жінці, яку змушували надавати сексуальні послуги та яка брала участь у позові.

"Я думаю, що Японія повинна просити щирих вибачень у позивачів і виплатити компенсацію відповідно до рішення суду", – сказала 94-річна Лі Йонг Су, колишня "жінка для втіхи".

Японія назвала рішення південнокорейського суду "вкрай жалюгідним і абсолютно неприйнятним".

"Японія ще раз наполегливо закликає Республіку Корея негайно вжити відповідних заходів для виправлення стану порушень нею міжнародного права", – заявила міністерка закордонних справ Йоко Камікава.

Нагадаємо, раніше ми писали, що жінкам з Конго, які заявили про сексуальне насилля з боку працівників ВООЗ, виплатили по 250 доларів.

Читайте також: "Іноземні медіа бачать у воєнних злочинах атракціон з кімнатою страху". Правозахисниця Лариса Денисенко про сексуальне насильство

Реклама:

Головне сьогодні