Кліматологи зі США прогнозують зниження кількості снігопадів через глобальне потепління

Ірина Бура — 26 листопада 2023, 14:05

Забруднення людиною навколишнього середовища може призвести до того, що опади випадатимуть більше у вигляді дощу, ніж снігу. Це загрожує проблемами з водою та їжею для мільярдів людей, прогнозують американські кліматологи.

Кількість снігопадів зменшується по всьому світу, оскільки температура підвищується через антропогенні зміни клімату, показує новий аналіз і карти кліматологів Національного управління кліматичної атмосфери США (NOAA), пише CNN.

"Через глобальне потепління все частіше ми спостерігатимемо "перетворення" снігу на дощ. Це може бути помітно не так швидко, але закони термодинаміки переможуть", – вважає кліматолог з Національної метеорологічної служби на Алясці Брайан Бретшнайдер.

Як пише видання, згідно з аналізом даних Служби зміни клімату Європейського Союзу Copernicus, щорічні глобальні снігопади вже знизилися приблизно на 7,2%.

Фото: Stefania Pelfini/gettyimages

Тенденція до зниження особливо помітна в середніх широтах Північної півкулі – на північ від тропіків і на південь від Арктики – там, де, приміром, знаходяться США.

ВІДЕО ДНЯ
Зменшення кількості снігопадів з 1 липня по 30 червня (з 1973-74 рр. до 2022-23 рр.)

За словами професорки екологічної інженерії Університету Вашингтона Джессіки Лундквіст, менша кількість снігу, що випадає, загрожує катастрофічним зниженням запасів води, особливо в Каліфорнії та інших частинах американського Заходу.

"Влітку в Каліфорнії не буває дощів, і вода від танення снігу необхідна для всіх екосистем, для всього сільського господарства", – каже Лундквіст.

Як показало дослідження, сніговий покрив забезпечує водою понад 50% території посушливого Заходу. У цьому ж дослідженні прогнозується, що рівень снігового покриву на Заході знизиться більш ніж на третину до 2100 року через постійне забруднення повітря, яке призводить до потепління планети.

Зменшення кількості снігопадів з листопада по березень (1973-74 рр. до 2022-23 рр.)

Зменшення кількості снігопадів за останні 50 років було особливо помітним у деяких частинах західної частини США.

Разом з тим, як заявляють вчені, на північному сході США збільшується ймовірність екстремальних снігопадів.

"Незважаючи на те, що загальна кількість снігопадів була позитивною, кількість днів у році, коли випадає сніг, є дуже малою. Це означає, що більше снігу випадало за меншу кількість днів, що може бути ознакою більш екстремальних снігопадів, які прогнозуються разом зі зміною клімату", – каже Бретшнайдер.

Читайте також: "Глобальне потепління пришвидшилося, ми на ранній стадії надзвичайної кліматичної ситуації – вчені"

Реклама:

Головне сьогодні