У Києві затримали волонтерку, яка повернулась з Донеччини в комендантську: поліція обіцяє службове розслідування

Олена Барсукова — 28 листопада 2023, 14:50

ДОПОВНЕНО о 15:50

У Києві поліція проведе службове розслідування щодо дій поліціянтів, які затримали волонтерку благодійної організації "Голоси дітей" Аллу Ширшину.

Поліція доставила жінку до відділку, бо та на 10 хвилин порушила комендантську годину, повертаючись з Донеччини.

Про це повідомив український продюсер і співзасновник благодійної організації "Голоси дітей" Азад Сафаров на Facebook.

"Я не хотіла цієї публічності. Єдине, що можу сказати, що тягати людей у відділок, коли є всі докази, що людина затрималася через обставини непереборної сили – неправильно. Також неправильно спілкуватися в такому тоні й контексті", – сказала Алла у коментарі "УП. Життя".

Вона пояснила, що не проти зупинки й перевірки, бо таки комендантська година. Однак поліціянтам варто зважати не лише на "інструкцію".

"Мені не подобається наголос на тому, що я волонтерка і дружина військового. Я в першу чергу людина. Поліція має зважати не лише на інструкцію, а на людяність і законність дій (а фотографувати документи і людину, не оформивши жодного документа, – неправильно)", – додала вона.

Речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс підтвердила, що фотографувати документи жінки – незаконно.

"Він (поліціянт – ред.) не мав документи фотографувати однозначно. Він міг взяти й перевірити їх для встановлення особи, яка в комендантську годину перебувала на вулиці, з'ясувати, чи, наприклад, вона не перебуває в розшуку, чи не вчиняла якихось порушень. Встановив особу, перевірив, і все. Фотографувати на особистий телефон не можна.

Звичайно, за цим фактом буде також перевірка і його діям буде надана правова оцінка по завершенню службового розслідування", – прокоментувала Гірдвіліс.

Аллу Ширшину забрали у відділок через порушення комендантської години на 10 хвилин внаслідок негоди

Що сталося?

27 листопада Азад Сафаров поскаржився на затримання волонтерки Алли Ширшиної.

"Аля щодня допомагає десяткам родин військовослужбовців і ВПО. Чоловік Алі пішов на фронт з 1 дня повномасштабної війни й перебуває на найгарячішому напрямку.

Її чоловік – той самий військовий, фото якого в окопі з книжкою Тімоті Снайдера стало вірусним в соцмережах. Аля бодай раз на місяць намагається з’їздити до чоловіка, щоб побачити його кілька годин", – написав Сафаров.

26 листопада Алла поверталася з Донеччини після зустрічі з чоловіком-військовим, але через хуртовину автобус затримався на годину. О 00:10 волонтерка викликала таксі в Києві, щоб добратись додому.

Поліціянти зупинили жінку у Подільському районі та "забрали до відділку давати пояснення".

"Слідчий зверхньо спілкувався з Алею, питав чи її чоловік в тилу служить, і казав, що випише повістку їй самій, бо за його словами "жінки теж мають воювати".

Мало того, Алю ще і сфоткали біля лінійки, як справжню злочинницю і перефоткали на особистий телефон її документи. Подільске РУ ГУНП, ви щось чули про людське ставлення і про розуміння об'єктивних обставин?" – написав він.

У січні це фото стало вірусним: на ньому боєць Олександр Ширшин читає книгу Тімоті Снайдера в окопі

Допис викликав обурення у користувачів соцмереж, які почали відзначати у коментарях поліцію Києва, Нацполіцію, мера Віталія Кличка.

Пізніше Алла Ширшина у коментарях написала, що з нею "все добре", а керівниця пресслужби Нацполіції Олена Бережна повідомила Сафарову про розслідування.

"Начальник ГУНП міста Києва призначив службове розслідування щодо дій правоохоронців, за результатами якого будуть прийняті відповідні дисциплінарні рішення" – повідомили у поліції Сафарову.

Також, за його даними, у поліції перепросили за неналежну поведінку правоохоронців і пообіцяли стерти з телефона сфотографовані документи Алли Ширшиної.

Однак Алла повідомила, що поліція не зв'язувалася з нею і не перепрошувала. Волонтерка додала, що вона цього не очікує.

"Українська правда. Життя" вже звернулась до поліції з проханням роз'яснити інструкцію дій щодо людей, які порушили комендантську годину, та повноваження поліції. Зауважимо, що покарання за порушення комендантської години не передбачене.

Читайте також: Вдарив жінку в щелепу: в Ужгороді п’яний представник військкомату побив дружину військового

Реклама:

Головне сьогодні