Державні установи ЄС можуть забороняти співробітникам носити релігійні символи – рішення суду

Альона Павлюк — 29 листопада 2023, 13:58

Суд ЄС ухвалив рішення, що державні установи в усіх країнах ЄС можуть забороняти співробітникам носити релігійні символи, зокрема хіджаби.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на постанову.

Аргументували таке рішення необхідністю створення "абсолютно нейтрального адміністративного середовища".

Однак суд зазначив, що заборони на одяг або символи, пов'язані з філософськими або релігійними переконаннями, повинні застосовуватися до всіх однаково.

Суд ЄС назвав заборону на носіння релігійних символів співробітниками держустанов легітимною. Фото: Myvisuals/Depositphotos

Почалося все із ситуації, яка сталася у Бельгії з мусульманкою. Їй заборонили носити на роботі хіджаб, хоча її обов’язки не передбачали багато контактів з іншими людьми.

Незабаром після цього муніципалітет вніс зміни до умов праці. Він вимагав, аби всі співробітники дотримувалися суворого нейтралітету.

Працівниця подала скаргу до місцевого суду. Вона зазначила, що заборона є дискримінаційна і порушує право на свободу віросповідання.

Суд повідомив, що відкрита демонстрація своїх релігійних переконань заборонена, однак дрібні та неявні деталі допускаються. Зокрема, йдеться про носіння сережок із хрестом або проведення різдвяних вечірок.

Установа звернулася до суду ЄС з проханням оцінити, чи є правило нейтралітету дискримінаційним. Він постановив, що воно є "об’єктивно виправданим легітимною метою".

Водночас національні суди мають "свободу розсуду", тобто можуть самі вирішувати, як збалансувати права особи та нейтралітет публічної служби.

Нагадаємо, у французьких школах заборонили носити мусульманські абаї – традиційні сукні з рукавами.

Реклама:

Головне сьогодні