На півтора року швидше: вчені прогнозують, що пік активності Сонця наступить вже у 2024-му

Вікторія Андрєєва — 1 грудня 2023, 09:00

Найближчий пік циклу активності Сонця настане на півтора року раніше, аніж прогнозували – на початку 2024-го.

Про це свідчать висновки астрофізиків з Центру передового досвіду космічних наук Індії, які опублікували своє дослідження в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters, пише Science Alert.

Для визначення піка сонячної активності науковці використовують цикли: приблизно кожні 11 років магнітне поле зірки змінює полярність. Це супроводжується підйомом і спадом активності – сонячними плямами, сонячними спалахами та корональними викидами маси.

Останній сонячний мінімум, що знаменує кінець 24 сонячного циклу, відбувся у 2019 році. Він був відносно "тихим" зі слабкою активністю.

Фото: NASA SDO

Сонячний максимум нового, 25-го циклу, прогнозували у липні 2025 року. Але щось пішло не за планом: активність Сонця почала зростати та значно перевищила офіційні прогнози. За попередніми підрахунками вчених, новий цикл буде одним із найсильніших з 1755 року, коли люди почали рахувати їх.

У 1935 році вчені сформували ефект Вальдмаєра – закономірність, яка пов’язує сонячні плями та тривалість сонячного циклу. Тобто чим швидше наростає активність сонячних плям, тим ближче сонячний максимум.

Але лише зараз дослідники проаналізували дані за останні кілька десятиліть та з'ясували, що за ефектом Вальдмайєра також можна передбачити, коли полярні магнітні поля ослабнуть до нуля і поміняються місцями, тобто наступить сонячний максимум.

Нагадаємо, раніше науковці продемонстрували, як виглядає поверхня Сонця, та показали потужний вибух, в наслідок якого утворився "вогняний каньйон".

Читайте також: Схоже на полярне сяйво: в атмосфері Сонця вчені помітили незвичайне випромінювання

Реклама:

Головне сьогодні