У США подали заявку на дозвіл "екстазі" для лікування ПТСР

Олена Барсукова — 16 грудня 2023, 13:42

Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) може розглянути заявку на використання МДМА ("екстазі") для лікування посттравматичного стресового розладу.

Заявку до регулятора подала компанія MAPS Public Benefit Corporation, яка вивчає "переваги" психоделічних препаратів, повідомляє The Washington Post.

Компанія пропонує схвалити використання психоделічного препарату метилендіоксиметамфетаміну для лікування ПТСР у поєднанні з психотерапією.

Ця заявка свідчить про прагнення перевести психоделічні препарати з категорії "суворо обмежених речовин" у категорію "загальнодоступних медичних засобів" для пацієнтів.

Раніше дослідження демонстрували, що психоделіки, зокрема псилоцибін ("гриби") і кетамін, можуть використовуватись у лікуванні психічних розладів.

"Якщо терапія за допомогою МДМА буде схвалена, це буде перша терапія за допомогою психоделіків, яка, як ми сподіваємося, сприятиме додатковим інвестиціям у нові дослідження в галузі психічного здоров'я", – заявила виконавча директорка MAPS Емі Емерсон.

Регулятор має 60 днів, щоб прийняти чи відхилити заявку для розгляду, а також вирішити, яким шляхом затвердження вона піде – пріоритетним (6 місяців) чи стандартним (10 місяців).

Фото: designer491/Depositphotos

Якщо FDA схвалить заявку, у США можуть запровадити суворі правила щодо того, хто може виписувати МДМА і які аптеки чи заклади можуть його відпускати, каже Мейсон Маркс, старший науковий співробітник Проєкту з питань законодавства та регулювання психоделіків у Гарвардській юридичній школі.

Можливо, заклади охорони здоров’я будуть зобов'язані надавати пацієнтам відповідне місце для контрольованого споживання МДМА та нагляд протягом певного періоду, додає Маркс.

Наразі не зрозуміло, як влада вирішуватиме, хто має право прописувати МДМА, і як бути з лікарями, які потенційно можуть призначати психоделік "не за призначенням".

Нагадаємо, метилендіоксиметамфетамін або MDMA – це напівсинтетична психоактивна сполука амфетамінового ряду, що належить до групи фенілетиламінів. МДМА відома під сленговою назвою "екстазі".

Наразі психоделік заборонений в Україні та низці інших країн як для використання у медицині, так і для зберігання чи збуту. МДМА часто використовують "для кайфу", він несе ризик залежності та інших негативних наслідків для організму.

Однак деякі дослідження припускають, що використання МДМА може бути ефективним у лікуванні ПТСР та послаблювати симптоматику. Одне з таких рандомізованих досліджень цьогоріч опублікували у журналі Nature.

Читайте також: ПТСР під час війни: як розпізнати і вийти зі стресового розладу

Реклама:

Головне сьогодні