В Японії знайшли рештки стародавньої істоти – "блакитного дракона", аналогів якому немає у світі

Ірина Бура — 17 грудня 2023, 09:00

Вчені в Японії виявили останки унікального мазозавра – істоти, яка, за їхніми даними, понад 72 мільйони років тому могла жити в Тихому океані. Його називають "блакитним драконом" Вакаяма.

Істота була розміром з автобус і не була ссавцем, незважаючи на свою теплокровність.

Як з’ясували вчені, тварина мала голову, схожу на крокодилячу та бінокулярний зір, що робило його "смертоносним мисливцем", а також чотири величезні веслоподібні кінцівки, і, можливо, плавець на спині, як у акули, йдеться у дослідженні, опублікованому в Journal of Systematic Palaeontology, пише Science Alert.

Майже повний скелет вимерлої тварини знайшов у 2006 році вздовж річки Арідагава у Вакаямі палеонтолог Акіхіро Місакі з Музею природознавства та історії людства. Щоб витягти кістки з кам'яної породи, знадобилося п'ять років.

Фото: KostPhoto/Depositphotos

Повна назва мозазавра – Megapterygius wakayamaensis. Цій 6-метровій істоті немає аналогів в сучасному світі, кажуть вчені.

"Немає жодного сучасного аналога з подібною морфологією тіла від риб до пінгвінів і морських черепах. Ніхто з тварин не має чотирьох великих ластів, які вони використовують у поєднанні з хвостовим плавцем", – каже палеонтолог Такуя Коніші з Університету Цинциннаті.

Дослідники припускають, що великі передні ласти допомагали тварині швидко маневрувати, а великі задні плавники – пірнати та спливати на поверхню. Ймовірно, його хвіст генерував потужне прискорення під час полювання на рибу.

Мозазаври були одними з найбільших хижаків усіх часів, інколи вони досягали 17 метрів. Протягом 20 мільйонів років ці страхітливі звірі панували в океані і були останніми з великих морських ящерів, кажуть дослідники.

Зображення: Такуя Коніші

Їхні зуби могли впоратися з будь-чим: від молюсків до черепах і акул. Вони навіть їли собі подібних.

Вчені вважають, що більшість плезіозаврів не могли конкурувати з мозазаврами як хижаки, але чи було це пов'язано з їхніми різними плавальними здібностями – невідомо.

Читайте також: Тиранозаври їли динозаврів? Вчені вперше виявили останню трапезу доісторичної тварини

Реклама:

Головне сьогодні