Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: на фронті загинув боєць Микола Мялковський

Вікторія Андрєєва — 5 грудня 2023, 17:27

Під час виконання бойового завдання загинув 28-річний молодший сержант Микола Мялковський.

Про це повідомили в Національному університеті "Острозька академія", де свого часу навчався боєць. Інформацію підтвердила й мама захисника Тетяна Мялковська.

"Мій син загинув як Герой під час виконання священного обовʼязку за свободу України. Це дуже дорога ціна для мене. Єдиний, найкращий у світі син!

Він у перший день війни написав заяву на роботі в Люблінській міській раді і приїхав на захист додому. Це для мене – подвиг і рішення справжнього чоловіка. Серце моє розбите. Ти завжди був для мене прикладом і натхненням", – розповіла вона у соцмережах.

Микола з мамою. Фото з архіву

Мати загиблого воїна додала, що 6 грудня Миколу на щиті привезуть додому в Луцьк. Поховання відбудеться в четвер, 7 грудня, о 12.00 в Центральному Соборі.

На смерть воїна в соцмережах відреагувало чимало його знайомих.

"Який невимовний жах. Такі новини просто підкошують.

Викладав у Миколи Мялковського з першого курсу, добре памʼятаю його і групу. Відкритий, розумний, справедливий. Востаннє були на звʼязку тоді, коли проходили акредитацію, він був одним із запрошених випускників-культурологів", – написав професор Острозької академії Максим Карповець.

Фото: Микола Мялковський

Викладачка Марія Петрушкевич зазначила, що важко навіть помислити про смерть Миколи, а не те, щоб прийняти її як доконаний факт.

"Я Колю пам'ятаю з його студентських років, з молодших курсів. Він був геть дитиною. Високою, кремезною дитиною. І зовсім непомітно, принаймні для мене, за кілька років став дорослим, чоловіком.

З Колею завжди було цікаво і приємно поговорити. Красень, у голові якого були правильні думки. Останній раз я зустрічалася з ним в кафе у Рівному в 2017 році. Тоді ми говорили про майбутнє та перспективи", – згадує вона.

Марія Петрушкевич додає, що Микола був справжнім патріотом і людиною з великої літери.

Мама із сином

Друг і побратим бійця Михайло Онуфер подякував йому за те, що був поруч у важкі часи під час Революції Гідності.

"Дякую, що повернувся до лав Збройних Сил України у 2022 році. Навіки в строю", – написав він.

Про Миколу згадав й Андрій Сеньків, з яким вони разом вчилися у Бучацькому колегіумі.

"Він був освіченим, стильним. І абсолютно не зашореним, без тупих стереотипних жартів та з дуже ясною головою. Сам з Луцька, син художниці, про котру часто розповідав.

До такого хотілося тягнутися, але, ясно що, я йому того не казав, бо є ієрархія – він молодший. Але дідівщини не було – він часто заходив у наші старшацькі кімнати. І ми навіть ділилися їжею, наприклад, ковбасою", – згадує Андрій.

Андрій з Миколою їдять ковбасу

Він додає, що після того, як їхні дороги розійшлися, хлопці слідкували один за одним у соцмережах, спілкувались, реагували.

"Це, знаєте, не дружба – швидше така приємність. Ти собі бачиш – от Мялковський молодець, от він підкачався, от він грає в баскетбол. Файно. Але від учора, з 4 грудня 2023-го, такого більше не буде. Бо Миколу вбили росіяни на війні. На котру той приїхав з Любліна – сидіти там він не міг", – з сумом зазначає Сеньків.

До слова, у 2023 році Микола Мялковський розповів польським ЗМІ, чому повернувся в Україну під час повномасштабного вторгнення та добровільно пішов на війну.

Читайте також: Впізнали по хрестику: на фронті загинув Юрій Глодан, сім'ю якого вбила російська ракета в Одесі

Реклама:

Головне сьогодні