Українські полярники виявили раптове зростання вмісту хлорофілу в океані: про що це свідчить

Ірина Батюк — 5 грудня 2023, 17:34

Вчені з дослідницької антарктичної станції "Академік Вернадський" виявили раптове зростання вмісту хлорофілу в океані в районі острова Галіндез.

Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр, у листопаді 2023 року на всіх точках, де беруть проби води для моніторингових досліджень, цей показник був у 2,5-3 рази більшим, порівняно з тим, який фіксували у листопаді 2022 року.

Дослідники припускають, що це пов'язано з наслідками глобального потепління: останнім часом в Антарктиці фіксують рекордно низькі площі морського льоду, тож океан отримує більше сонячного світла і нагрівається.

Про це свідчить і температура води в моніторингових точках:

  • у листопаді 2022 року вона коливалася від -1,1 до -0,7 С°;
  • цьогоріч – від 0,3 до 0,9 С°.
Фото: Національний антарктичний науковий центр

"Світло та підвищена температура пришвидшують процес фотосинтезу в рослин, активну участь у якому бере якраз хлорофіл. Тож зростання вмісту хлорофілу в пробах води свідчить про активний розвиток рослинних організмів (фітопланктону) в океані. Здебільшого це одноклітинні мікроскопічні чи навіть нановодорості, які складно побачити неозброєним оком", – пояснюють науковці.

Полярники зазначають, що зростання чисельності фітопланктону, який основою харчування для всіх мешканців океану, запускає каскадні процеси і впливає на життя інших морських організмів – від криля до китів.

Більша кількість світла також викличе зміни розміру клітин мікроводоростей та інших їхніх характеристик.

"На думку вчених, всі ці процеси змінять архітектуру харчових мереж океану та матимуть глобальні наслідки для потоку речовини та енергії в морських екосистемах. Тож, знаючи реакцію на зміну клімату фітопланктону (а він дуже чутливий до зміни навколишніх умов), можна передбачити її вплив на інші організми – криль, риб, китів та тюленів", – стверджують у НАНЦ.

Зразки, які дали такий приріст хлорофілу в океані, ретельно вивчать щодо складу угруповань бактерій і фітопланктону та взаємодії між ними.

Як на "Вернадському" досліджують фітопланктон?

Науковці беруть проби води для моніторингових досліджень у кількох точках довкола острова Галіндез

В антарктичному науковому центрі розповідають, що українські полярники регулярно відбирають проби води у певних точках навколо острова, де розташована станція.

У лабораторії цю воду фільтрують, виділяючи з неї зразки фітопланктону та бактеріопланктону, а також визначаючи вміст хлорофілу та гідрохімічні показники (концентрації кисню, заліза, нітрату, нітриту, сульфату тощо). Зразки бактеріо- та фітопланктону фіксують, зберігають у спеціальних умовах і потім транспортують до України для подальшого вивчення.

"Попередні дослідження наших вчених свідчать, що сам процес активного розвитку фітопланктону у весняно-літній період відбувається щорічно, але за ним можуть стояти різні групи організмів. Вивчення саме цієї різниці дозволяє відслідковувати вплив кліматичних змін на морське середовище", – зазначають у НАНЦ.

Нагадаємо, українські вчені відкрили новий вид п'явок з Антарктики.

Читайте також: Українські полярники показали, як пінгвіни чекають на появу малюків. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні