Як військовим купити квиток на потяг, коли все розкуплено? Пояснює УЗ

Олена Барсукова — 6 грудня 2023, 16:35

6 грудня "Укрзалізниця" запустила спеціальний сервіс для військовослужбовців, який дозволяє придбати квиток на потяг за внутрішнім бронюванням, якщо "відкриті" квитки розкуплені.

Забронювати квитки можна на спеціальному порталі не менше ніж за 6 годин до відправлення потяга, а викупити в касі – не менше, ніж за 1 годину.

Що змінює ця опція, як працює внутрішнє бронювання для військових і чи вистачить на всіх "закритих" квитків – "Українській правді. Життя" пояснили в "Укрзалізниці".

Що таке внутрішнє бронювання?

Для деяких категорій пасажирів (зокрема, військових) існує внутрішнє бронювання квитків, яких немає у відкритому продажі. Тобто їх не можна побачити на сайті чи в застосунку УЗ.

Фото: photovs/Depositphotos

"Це окреме внутрішнє бронювання – тобто частина квитків в певній пропорції по запиту від Міністерства оборони на певні поїзди, які ми не називаємо спеціально з міркувань безпеки.

На такій броні є певна кількість квитків плацкартних, квитків купейних, а також деякі місця другого класу в інтерсіті.

Вони закриті під окремою бронню. Коли військовослужбовець на цьому ресурсі залишає заявку, наші касири виводять цей квиток з-під броні, і він може його викупити в касі", – каже речниця пасажирського напряму "Укрзалізниці" Анастасія Золотарьова.

На такі рейси буде доступне окреме бронювання квитків, які до певного моменту не будуть у публічному продажі.

Однак за деяких умов ці "закриті" квитки зможуть вийти у доступ і для інших покупців, зокрема цивільних. Анастасія пояснює, що виведення таких квитків у вільний продаж відбуватиметься у два етапи.

"Такі квитки можуть бути доступні тільки в тому випадку, якщо ці місця не були вибрані військовослужбовцями. Якщо ці місця не заброньовані, то ми їх видаємо у вільний продаж, і їх може купити хто завгодно.

Оскільки це новий для нас процес, ми тут дещо тестуємо. У нас буде дві хвилі випуску цих квитків у вільний продаж, якщо вони не були заброньовані. Перша – за 24 години, а друга – за годину до відправлення потяга", – пояснює речниця.

За годину до відправлення у продаж будуть виходити всі незаброньовані квитки, а також ті, які були заброньовані, але не були викуплені в касі.

"Ми чітко комунікуємо, що людина може викупити такий квиток не пізніше, ніж за одну годину до відправлення поїзда. Якщо пізніше, її квиток просто автоматично вийде в продаж. Це автоматичне налаштування, ми не можемо на нього впливати.

Людина в будь-якому випадку фізично прийде на вокзал, бо вона буде їхати поїздом. Зазвичай люди якраз приїжджають на вокзал десь за годину до відправлення поїзда", – додає речниця.

Що змінилось?

Окреме бронювання квитків для військовослужбовців існувало і раніше. Але купити такі квитки можна було лише через військового коменданта.

"Тобто військовослужбовець мав заздалегідь знайти, де той військовий комендант знаходиться, до нього приїхати, взяти у нього талон, потім з тим талоном поїхати на вокзал, купити заздалегідь цей квиток, бо ці квитки виходили у продаж за 6 годин до відправлення поїзда.

Тобто військовослужбовець мав як мінімум двічі приїхати на вокзал і ще один раз до військового коменданта, бо інакше він би цей квиток не купив. Ми максимально зменшили кількість додаткових рухів. Достатньо забронювати і один раз приїхати на вокзал вже під відправлення поїзда, який тобі потрібен", – пояснює Анастасія.

Викупити цей квиток у касі можна лише через пред'явлення військового квитка або посвідчення офіцера

Якщо ж цивільна людина захоче схитрити й забронювати собі "закритий" квиток, без військового документа їй не віддадуть квиток у касі.

Якщо ж дуже багато військових захочуть придбати ці квитки й на них не вистачить "внутрішньо" заброньованих місць, їм прийде відмова.

"Але теж ми до цього підстрахувалися. У нас є наші внутрішні службові броні. Їх дуже мала кількість, але вони все одно є. І ми можемо їх перерозподіляти на користь військовослужбовців.

Ми змінили свої внутрішні процеси та можемо це робити. Наприклад, якщо ми розуміємо, що військовослужбовець має їхати, а йому немає місця, ми можемо взяти, наприклад, місце з окремої броні для людей з інвалідністю, якщо воно вільне.

Але, звісно, може бути таке, що квитків не вистачить всім, бо в будь-якому випадку місткість поїзда фізично обмежена", – каже Анастасія.

На її думку, нова опція особливо допоможе військовим, які дізнаються про необхідну поїздку день у день.

"Наприклад, людина о 8 ранку на нараді розуміє, що їй треба їхати у відрядження. Поїзд сьогодні о 14.30 відправляється. Вона вже не встигне купити цей квиток через військового коменданта. А через наш портал встигне", – додає речниця пасажирського напряму УЗ.

Читайте також: В додатку Укрзалізниці тепер можна замовити спецвагони для осіб з інвалідністю

Реклама:

Головне сьогодні