Тиранозавр рекс не був найбільшим хижаком свого часу – вчені

Ірина Бура — 13 січня, 13:14

Вчені встановили, що скам’янілі рештки тиранозавра, які виявили у Нью-Мексико (США), належать найближчому родичу тиранозавра рекса. Tyrannosaurus mcraeensi з'явився раніше і був більшим від цього більш відомого представника виду.

Протягом десятиліть палеонтологи класифікували знахідку як останки тиранозавра рекса (Tyrannosaurus rex). Однак у дослідженні, опублікованому в у журналі Scientific Reports, вчені вказують на відмінності між цими видами, пише CNN.

Зокрема, за словами Ентоні Р. Фіорілло, співавтора дослідження, у Tyrannosaurus mcraeensis була "більш тонка щелепа, яка навіть із великими зубами мала меншу силу прикусу".

Інша велика відмінність полягала в тому, що, на відміну від Tyrannosaurus rex, у Tyrannosaurus mcraeensis не було помітного виступу над очима. Також вчені вважають, що гребінь тиранозавра рекса, який тварини використовували для залучення партнерів, подібно до рогів оленів або лосів, у Tyrannosaurus mcraeensis був набагато тоншим.

Кістки Tyrannosaurus mcraeensis були виявлені під час розкопок у Нью-Мексико

Кістки Tyrannosaurus mcraeensis були виявлені під час розкопок у Нью-Мексико за десятиліття до того, як ця істота офіційно отримала свою наукову назву. Приблизно чверть його скам’янілого черепа було знайдено протягом 1980-х і початку 1990-х років у районі, який зараз відомий як Елефант-Б’ютт у Нью-Мексико.

Вчені встановили, що цей тиранозавр виріс до 12 метрів у довжину та мав 10 тонн ваги.

Ідентичність Tyrannosaurus mcraeensis через багато десятиліть розкрив Себастьян Г. Далману, перший автор дослідження, який є палеонтологічним консультантом Спрінгфілдського наукового музею в Массачусетсі.

З 2013 року він досліджував кістки тиранозавра і першим дійшов до висновку, що "вони можуть належати не тиранозавру рексу".

Зображення: Scientific Reports

Ґрунтуючись на розташуванні кісток у формації, дослідники вважали, що Tyrannosaurus mcraeensis, ймовірно, жив між 71 і 73 мільйонами років тому – за 7 мільйонів років до Tyrannosaurus rex.

Однак чому рослиноїдні динозаври виростали до гігантських розмірів, досі залишається нез’ясованою загадкою, зазначають вчені. Вони планують повернутися до місця знахідки, аби продовжити дослідження.

"Нам потрібно дослідити палеоекологію та середовище, в якому жила ця тварина, щоб ми зрозуміли, що в Нью-Мексико було такого особливого, що Tyrannosaurus mcraeensis виріс до такого гіганського розміру", – завершує Фіорілло.

Читайте також: У США знайшли скам'янілу шкіру рептилії, яка жила ще до появи динозаврів




Реклама:

Головне сьогодні