Українська "Вікіпедія" є 14-ю у світі за кількістю статей

Ірина Батюк — 13 січня, 17:10

На кінець 2023 року в українській "Вікіпедії" налічувалося 1,3 мільйона статей. З такою кількістю публікацій вона займає 14 сходинку у світовому рейтингу.

За даними авторів блогу, у 2023 році в українській "Вікіпедії" з’явилася 84 431 нова стаття. Це – на 4,9% менше, ніж у 2022-му.

Протягом 2023 року в українській "Вікіпедії" зафіксовано майже 1,2 мільярда переглядів сторінок. Це – на 12% більше, ніж у 2022-му (1,06 мільярда). Абсолютне річне зростання становить 128 мільйонів переглядів.

Редактори "Вікіпедії" наголошують, що за сім років популярність української версії зросла на 124%.

Фото: dennizn/Depositphotos

Найбільш популярними в україномовній "Вікіпедії" є статті, що стосуються географії, історії, культури і мистецтва, архітектури, музейної справи, війська, політики.

Нагадаємо, нещодавно в українській "Вікіпедії" визначили 50 статей, які стали найпопулярнішими у 2023 році. Лідером року стала стаття про Україну – вона набрала майже 1,7 мільйона переглядів.

На другому місці – стаття про повномасштабне вторгнення Росії в Україну – її переглянули понад 1,3 мільйона користувачів. Закриває трійку лідерів стаття про українського письменника Тараса Шевченка – її шукали майже мільйон разів.

У світовому рейтингу статей, які користувачі шукали у "Вікіпедії" англійською мовою, першу сходинку посіла сторінка з інформацією про віртуальний чат-бот від OpenAI ChatGPT – вона зібрала понад 49,4 мільйона переглядів.

На другому місці опинилися біографічні публікації про людей, які померли у 2023 році, зокрема, актора Метью Перрі та співачки Лізи Марі Преслі. На третьому місці в переліку лідерів – Чемпіонат світу з крикету 2023 року.

Читайте також: Вікіпедії виявили мережу тіньових редакторів, які просували російські наративи про війну

Реклама:

Головне сьогодні