Археологи дослідили унікальний посуд пізньоримського періоду, знайдений в Англії

Ірина Бура — 14 січня, 17:08

Археологи з Університету Ньюкасла дослідили один із найбільш незвичайних скарбів пізнього римського періоду, який знайшли на Британських островах. Хоча скарб Нерсборо виявили у 1864 році, дослідили його лише нещодавно.

Студентка археології Університету Ньюкасла Джессіка Де Масо провела перше комплексне дослідження скарбу в рамках отримання ступеня магістра. Результати опубліковані в The Antiquaries Journal, пише Аrkeonews.

Більше 30 експонатів, в основному – мідний посуд, подарував в 1864 році Йоркширському музею в Англії Томас Готт – торговець залізом, який був членом міської ради і жив у Нерсборо. Однак він не хотів повідомляти, як саме вони до нього потрапили.

У дослідженні йдеться, що скарб, ймовірно, знайшли в болотистій місцевості, приблизно за 3 кілометри на північ від Нерсборо.

Один із найбільш незвичайних скарбів пізнього римського періоду

Оскільки в цьому районі було багато багатих римських вілл, вважається, що предмети з колекції могли належати господарям однієї з них. Невідомо, чому предмети були зібрані разом і заховані в болоті, але є приклади з інших частин Римської імперії, де це робили з ритуальних чи духовних міркувань, або просто для того, щоб приховати їх.

Дослідницька група також знайшла докази того, що спочатку в знахідці було більше цінних предметів, але багато з них переплавили в ливарному цеху Готта. Збережена колекція виготовлена ​​переважно з бронзи та включає велику рифлену чашу (приблизно 48 см у діаметрі) з унікальною підставкою, а також низку ситечок, овальних тарілок та іншого посуду.

Вчені стверджують, що ці предмети використовувалися, аби справити враження на гостей, оскільки після полірування бронза нагадувала золото, що вказувало на певний рівень достатку.

Велика рифлена чаша. УСІ ФОТО: Йоркширський музей

"Склад скарбу Нересборо це виняткова колекція римських мідних сплавів, яка довгий час перебувала в колекції Йоркширського музею. Чудова робота, проведена екпертами, вперше розкрила дослідницький потенціал цих предметів і їхню історію більш детально", – сказав Адам Паркер, куратор археології Йоркширського музею.

Дослідники також дізналися більше інформації про Томаса Готта. Вони припускають, що Готт міг знати Фредеріка Гартлі, який також входив до комісії з благоустрою Нерсборо та був керуючим землею.

У 1864 році сер Чарльз Слінгсбі замовив роботи з покращення дренажу на болотистій частині своєї землі, і, швидше за все, під час цієї діяльності і знайшли скарб. Гартлі передав експонати Готту, який віддав більшу частину колекції Йоркширському музею. Через 13 років Готт передав музею другу, останню частину колекції.

Читайте також: Вчені встановили справжнє походження "мумій інопланетян", виявлених у Перу

Реклама:

Головне сьогодні