У Швейцарії виявили повністю збережену броньовану рукавицю XIV століття. ФОТО

Ірина Бура — 18 січня, 19:24

Повністю збережену середньовічну рукавицю, датовану XIV століттям, знайшли під час розкопок біля замку Кібург, що розташований на південь від міста Вінтертур (Швейцарія).

За даними департаменту інфраструктури кантону Цюрих, всього у Швейцарії виявили лише п’ять рукавиць XIV століття. Однак їхній стан не такий задовільний, як у рукавиці, виявленої поблизу замку. Вдалося знайти всі залізні частини, а деякі з її пальців не піддалися корозії та виглядають як нові, пише Аrkeonews.

Рукавиця складається з 25 окремих залізних пластин, складених у вигляді луски і міцно з'єднаних між собою за допомогою бічних заклепок. Окремі її частини були прикріплені до внутрішньої сторони зі шкіряної основи. Маленькі пластини та гнучкі нижні шари дозволяли власнику зручно тримати меч і стискати руку в кулак. Довжина всієї рукавиці – понад 35 сантиметрів.

Археологи знайшли рукавицю та фрагменти її пари під час дослідження середньовічного ткацького підвалу, знищеного пожежею у XIV столітті. Там також виявили вироби ковальства. Усього – 50 металевих предметів, серед яких молотки, ключі та наконечники.

Рукавиця складається з 25 окремих залізних пластин

Поки що невідомо, кому належала знахідка. Науковці прагнуть встановити, наскільки рідкісними у той час були броньовані рукавиці, чи їх переплавляли.

Копія броньованої рукавички буде виставлена ​​у замку Кібург, який нині є музеєм-заповідником, з кінця березня як частина постійної експозиції, доповненої реконструкцією решти броні.

ФОТО: департамент інфраструктури кантону Цюрих

Замок Кібург вперше згадується в 1027 році як "коров'яча фортеця". Назва вказує на те, що його спочатку використовували як замок-притулок для худоби.

Перше укріплення на цьому місці, ймовірно, було побудоване в другій половині X століття. Перший замок був зруйнований у 1028 або 1030 роках імператором Конрадом II. Фортецю перебудували і незабаром вона стала центром графства Кібург.

Читайте також: В Амазонії виявили долину загублених міст, побудованих близько 2,5 тисячі років тому – вчені



Реклама:

Головне сьогодні