Найлегша чорна діра або найважча нейтронна зірка: астрономи помітили незвичайний об'єкт в космосі

Вікторія Андрєєва — 19 січня, 11:33

У скупченні зірок в зовнішніх межах галактики астрономи виявили щільне космічне тіло, маса якого вдвічі більша за Сонце.

Вони припускають, що це може бути найважча нейтронна зірка або найлегша чорна діра, йдеться у дослідженні опублікованому в Science, пише Science Alert.

"Будь-яка можливість для природи цього об'єкта є захоплюючою. Система пульсар-чорна діра стане важливою мішенню для перевірки теорій гравітації, а важка нейтронна зірка дасть нове розуміння ядерної фізики при дуже високій щільності", – каже астрофізик Бен Степперс з Університету Манчестера.

Вчені пояснили, що нейтронні зірки та чорні діри дуже тісно пов'язані. Обидва об’єкти є надщільними і утворюються внаслідок гравітаційного колапсу ядра масивної зірки, коли вона гине.

Фото: Gladys Kober/Catholic University of America

Міжнародна група дослідників з Інституту радіоастрономії імені Макса Планка виявила цей об’єкт, вивчаючи дивний мілісекундний пульсар під назвою PSR J0514-4002E. Він знаходиться у скупченні зірок NGC 1851, що розташоване за близько 54 тисячі світлових років від галактичного центру.

Об'єкт має еквівалент маси від 2,09 до 2,71 Сонця та "танцює на орбіті" з мілісекундним пульсаром (тобто є джерелом електромагнітного випромінювання, що пульсує). Обертаючись, така зірка випромінює радіохвилі через точно визначені проміжки часу. PSR J0514-4002E обертається 170 разів на секунду.

"Подумайте про це як про можливість кинути майже ідеальний секундомір на орбіту навколо зірки, що розташована на відстані майже 40 тисяч світлових років від нас, а потім мати можливість вимірювати час на цих орбітах з точністю до мікросекунди", – пояснює астрофізик Еван Барр.

За допомогою даних про час пульсара дослідники змогли обчислити відстань до PSR J0514-4002E, масу пульсара, системи в цілому та космічного тіла.

Об’єкт надто тьмяний, щоб бути молодою зіркою(тобто сформувалась з газопилової хмари та стала видимою), і надто масивний, щоб бути білим карликом. Тому науковці припускають, що цей об'єкт є нейтронною зіркою або чорною дірою.

"Розкриття справжньої природи об'єкта стане поворотним моментом у нашому розумінні нейтронних зірок, чорних дір і всього іншого, що може ховатися в розриві мас чорної діри", – зазначила науковиця Аруніма Дутта.

Читайте також: Астрономи виявили одну з найрідкісніших зірок у галактиці Чумацький шлях

Реклама:

Головне сьогодні