В Ірані повісили чоловіка з біполярним розладом, який брав участь у протестах

Олена Барсукова — 23 січня, 17:15

В Ірані стратили чоловіка з ментальним розладом, якого звинуватили у вбивстві силовика під час протестів восени 2022 року.

23-річний Мохаммад Гобадлу, який мав біполярний розлад, був повішений 23 січня, повідомляє AlJazeera і Time.

Адвокат загиблого Амір Раїсіан вважає, що наказ про страту Мохаммада був "абсолютно незаконним" – він мав право подати апеляцію на смертний вирок через свій стан здоров’я і отримати новий судовий розгляд.

Організація Amnesty International також заявила, що Мохаммад давав свідчення під тортурами, а суд не врахував його розлад.

"Гобадлу отримав два смертних вироки після вкрай несправедливого фіктивного судового процесу, затьмареного "зізнаннями", отриманими під тортурами, і відмовою призначити ретельну психіатричну експертизу, незважаючи на його психічні розлади", – заявили в Amnesty.

Фото: iranintl

Водночас інформаційне агентство Mizan, яке контролює судова влада Ірану, поширює іншу "офіційну" версію.

Державне ЗМІ пише, що Мохаммада засудили до смертної кари ще в листопаді 2022 року за "наїзд автомобілем на поліцейських" у Тегерані.

У лютому 2023 року Верховний суд Ірану відтермінував виконання смертного вироку, потім – нібито розпорядився розглянути питання про його психічне здоров'я.

Зрештою, суд вирішив стратити його за поширення "гріха на Землі" та за "вбивство".

При цьому Mizan взагалі заперечує наявність розладу у Мохаммада. Мовляв, він не підтвердив його на суді.

Правозахисники та рідні Мохаммеда кажуть, що це брехня. Сторона захисту надавала медичні документи, які доводять, що чоловік лікувався від біполярного розладу щонайменше 7 років.

"Моя дитина хвора, у нього є медична карта, але вони не хочуть її прийняти", – казала мати Гобадлу.

До виконання смертного вироку десятки людей, зокрема рідні Мохаммада, вийшли протестувати проти вироку біля в'язниці в іранському місті Карадж. Утім, це не допомогло.

Нагадаємо, Мохаммада Гобадлу разом з тисячами інших протестувальників затримали під час антиурядових протестів, які охопили Іран після смерті 22-річної Махси Аміні, побитої у відділку за "неправильний" хіджаб.

За даними правозахисників, під час масових протестів силовики вбили близько 550 протестувальників і заарештували 22 тисячі осіб. Мохаммад став восьмою людиною, якій винесли смертний вирок після звинувачень у "вбивстві" силовика.

Учасникам протестів часто інкримінують "поширення лиха або гріха на землі" чи "непокору Богові".

Йдеться про порушення ісламської моралі, яке може охопити широке коло дій – від одностатевих зв’язків до антиурядових протестів.

Читайте також: "Заохочувала до вседозволеності": в Ірані активістку покарали 74 ударами батогом за фото без хіджабу

Реклама:

Головне сьогодні