Білим ведмедям загрожує голодна смерть: вчені пояснили причини

Віра Шурмакевич — 14 лютого, 15:18

Білі ведмеді, які живуть в канадській Гудзоновій затоці, можуть померти від голоду. Через зміни клімату лід тане швидше і тварини проводять більше часу на суші, не маючи змоги дістати їжу.

Полярні ведмеді використовують лід, який вкриває поверхню океану в Арктиці в холодні місяці, щоб отримати доступ до свого основного джерела харчування – жирних кільчастих і бородатих тюленів, пише The Guardian.

У дослідженні, опублікованому у науковому журналі Nature Communications, йдеться про те, що 19 з 20 досліджуваних ведмедів втратили 11% своєї ваги, бо не споживали звичну для них їжу.

Перебуваючи на суші, вони харчуються пташиними яйцями, ягодами та травою. Така їжа не має необхідної їм кількості калорій.

Фото: VadimVasenin/Depositphotos

Науковці досліджували 20 білих ведмедів, які живуть у Гудзоновій затоці. Протягом трьох років за ними стежили через GPS-нашийники з відеокамерами.

У західній частині затоки період без льоду збільшився на три тижні за 1979 по 2015 роки. Це означає, що за останнє десятиліття ведмеді перебували на суші приблизно 130 днів.

Дослідники виявили, що з усієї групи двоє ведмедів дійсно відпочивали і знизили свої витрати енергії до рівня, подібного до зимової сплячки. Решта 18 залишалися активними.

Ці активні ведмеді, можливо, продовжували шукати їжу. Вчені зазначають, що вони могли споживати траву, ягоди, чайок, гризунів і туші тюленів.

Троє відважилися на довгі запливи – один з них подолав відстань довжиною 175 кілометрів. Натомість інші проводили час, граючись разом або гризучи роги карибу, що, за словами дослідників, було схоже на те, як собаки гризуть кістки.

"Двоє з трьох ведмедів, які пішли у воду, знайшли трупи мертвих тварин, але їли недовго, оскільки були надто втомлені від навантажень. Вони не можуть одночасно їсти і плавати", – зазначив Чарльз Роббінс, науковець із Ведмежого центру Вашингтонського державного університету.

Тож що довше білі ведмеді перебуватимуть на суші, то вищим для них є ризик голоду.

У світі 25 тисяч білих ведмедів, які залишилися в дикій природі, перебувають під загрозою зникнення. Це здебільшого відбувається через кліматичну кризу. Єдиний спосіб їх зберегти – зупинити танення льоду.

"Це викликає тривогу. Обмеження викидів парникових газів, що нагрівають планету, і утримання глобального потепління на 1,5°C вищим доіндустріального рівня, передбаченого Паризькою угодою, ймовірно, збереже популяції білих ведмедів", – розповів Ентоні Пагано, біолог-дослідник дикої природи з Геологічної служби США і провідний автор дослідження.

Однак інші дослідники кажуть, що кліматичні зміни впливатимуть на білих ведмедів по-різному – це залежатиме від місця, де вони живуть.

"Цілком ймовірно, що білі ведмеді зникнуть із районів, де у майбутньому буде втрачений морський лід. Але нам важко сказати, коли це відбудеться і де", — зазначає Йон Арс, вчений з Норвезького полярного інституту, який не брав участі в дослідженні.

Нагадаємо, біла ведмедиця без упину пропливла 232 години у пошуках крижини.

Читайте також: Білий ведмідь дрімає на айсбергу: обрали переможця премії Wildlife Photographer of the Year

Реклама:

Головне сьогодні