Перебуває у стані нетипового для нього спокою: у NASA показали фото супутника Юпітера

Ірина Бура — 7 лютого, 13:26

Космічний апарат "Юнона" зробив зображення супутника Іо планети Юпітер.

Про це повідомляє Space.

NASA та Південно-Західний науково-дослідний інститут опублікували нову серію зображень, на яких супутник Іо перебуває у стані нетипового для нього спокою.

Вчені також опублікували відео, на якому показано поступове наближення "Юнони" до супутника Юпітера – "сфери, всіяної точками світла" від вивержень вулканів.

ФОТО: NASA

"Юнону" запустили в 2011 році, вона вийшла на орбіту навколо Юпітера в 2016 році.

Місія мала завершитися у 2021 році, але NASA продовжило її, щоб дослідити деякі з найбільших супутників планети. Іо – один з них.

Вперше космічний апарат "Юнона" пройшов на відстані 1500 кілометрів від Місяця у грудні 2023 року, наблизившись до нього ближче, ніж будь-який інший космічний апарат, за винятком "Галілео" у 2001 році.

За останні кілька днів "Юнона" облетіла Юпітер 58 разів.

За словами вчених, Іо "має нещастя бути об'єктом великої гравітаційної гри, оскільки і колосальний Юпітер, і його супутник Європа тягнуть за собою надра Іо і перетворюють його на вогнище вулканічної активності". Але достеменно не відомо, як саме відбувається цей процес.

Деякі вчені вважають, що під поверхнею Іо знаходиться океан магми. Інші думають, що вулканами "керує" надгаряче ядро з твердого металу.

Використовуючи "Юнону" для дослідження Іо, вчені сподіваються, що зможуть визначити, як саме працює супутник та його вулкани.

Розширена місія "Юнони" триватиме до вересня 2025 року.

Нагадаємо, супутники Юпітера відкрив Галілео Галілей 7 січня 1610 року за допомогою його першого у світі телескопа.

Читайте також: У NASA показали, як світиться атмосфера Землі

Реклама:

Головне сьогодні