Як приготувати квасолю? 6 оригінальних рецептів бобів
Боби – це чудове джерело поживних речовин для організму людини.
Наприклад, квасоля містить багато білку, клітковини і таких мікроелементів як фолат, магній і вітамін В6, пишуть у Healthline.
Її можна подавати як окремий гарнір, додавати до борщу, реберець, пирогів, і навіть готувати з неї солодощі.
Ми зібрали 6 простих і корисних рецептів квасолі з BBC Good Food, All Recipes та The Spruce Eats.
Квасоля, як з "англійського сніданку"
Фото: baibaz/Depositphotos |
Знамениту квасолю в томаті з великого англійського сніданку можна легко приготувати вдома!
Інгредієнти
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 1 цибулина, тонко нарізана;
- 2 подрібнені зубчики часнику;
- 1 столова ложка білого або червоного винного оцту;
- 1 столова ложка коричневого цукру;
- 400 г консервованої білої квасолі (її потрібно обсушити і промити);
- 200 мл італійської пасати (можна використати й інший томатний соус);
- невеликий пучок кінзи.
Як приготувати
У великій сковороді розігрійте олію і обсмажте цибулю, поки вона не стане рум’яною, додайте часник і готуйте 1 хв.
Влийте оцет з цукром і готуйте 1 хвилину.
Додайте квасолю і пасату, приправте чорним перцем. Перекладіть суміш у мультиварку.
Готуйте на програмі "повільноварка" протягом 5 годин або у великій каструлі на середньому вогні до готовності. Перемішайте готові боби з кінзою.
Страву можна подавати з тостами, яєчнею і беконом.
Рагу з білої квасолі та ковбасок
Фото: myviewpoint/Depositphotos |
Інгредієнти
- 1 червоний або жовтий перець (очищений від кісточок і нарізаний шматочками);
- 2 морквини, нарізані товстими скибочками;
- 2 червоні цибулини, нарізані кружальцями;
- 8 м'ясних ковбасок;
- 400 г очищених помідорів черрі;
- 400 г консервованої білої квасолі (промитої та обсушеної);
- 200 мл курячого бульйону;
- 2 чайні ложки діжонської гірчиці;
- 100 г замороженого гороху;
Як приготувати
Розігрійте духовку до 220°C/200°C. Печіть перець, моркву та цибулю у глибокій посудині для запікання протягом 15 хвилин.
Розріжте кожну ковбаску на 4 частини, додайте їх і запікайте ще 10 хвилин.
Зменшіть температуру в духовці до 200°C/180°C. Додайте у деко помідори та боби, потім влийте бульйон. Готуйте ще 35 хвилин.
Додайте гірчицю, горох і поверніть все в духовку на 5 хвилин.
Витягніть страву і дайте їй охолонути 10 хвилин. Можна подавати рагу з рисом або картоплею.
Веганський брауні з чорної квасолі
Фото: rozmarina/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 1 банка консервованої чорної квасолі (боби потрібно промити й обсушити);
- 3 яйця;
- 3 столові ложки рослинної олії;
- ¼ склянки какао-порошку;
- 1 дрібка солі;
- 1 чайна ложка ванільного екстракту;
- ¾ склянки білого цукру;
- 1 чайна ложка розчинної кави (за бажанням);
- ½ склянки стружки молочного шоколаду (необов’язково).
Як приготувати
Розігрійте духовку до 175°C. Візьміть квадратну форму для випікання і змастіть її маслом.
Змішайте чорні боби, яйця, олію, какао-порошок, сіль, екстракт ванілі, цукор і розчинну каву та збийте все у блендері.
Вилийте суміш у форму для запікання. Зверху посипте шоколадною стружкою.
Випікайте в розігрітій духовці приблизно 30 хвилин, поки краї брауні не почнуть відходити від боків форми.
Італійський суп з гарбузом і пшеницею фарро
Фото: myviewpoint/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 4 столові ложки оливкової олії;
- 1 дрібно нарізана цибулина;
- 1 стебло селери;
- 750 г гарбуза без шкірки і насіння;
- 1 очищена морквина;
- 3 подрібнені зубчики часнику;
- 3 столові ложки томатного пюре або пасти;
- 1,2 л курячого або овочевого бульйону;
- 75 г крупи фарро або іншої крупи (наприклад, ячменю або полби);
- 50-80 г пармезану (або веганського сиру за бажанням), а також трохи для подачі;
- 400 г консервованої квасолі борлотті;
- 2 жмені шпинату;
- 2 столові ложки петрушки або 8 цілих листків шавлії.
Як приготувати
Розігрійте олію на пательні. Додайте подрібнені овочі: цибулю, селеру, гарбуз і моркву, та смажте, поки овочі не стануть рум’яними. Додайте трохи води і приправ, накрийте кришкою і готуйте овочі на маленькому вогні протягом 5 хвилин.
Додайте часник і готуйте ще кілька хвилин, потім додайте томатне пюре, бульйон, крупу, натертий пармезан і приправи. Тушкуйте близько 15 хвилин, поки крупа не звариться.
Потім додайте квасолю і тушкуйте ще 5 хвилин. За кілька хвилин, перш ніж вимкнути вогонь, додайте шпинат і петрушку.
Якщо ви використовуєте шавлію, обсмажте листя в оливковій олії перед додаванням в суп.
Подавайте зі стружкою пармезану і крапелькою оливкової олії.
Солодка паста з квасолі
Фото: nata_vkusidey/Depositphotos |
Солодка паста з бобів – це традиційна китайська страва, яку подають на Новий Рік. Ви можете легко приготувати її вдома.
Інгредієнти:
- ⅔ склянки червоної квасолі;
- ½ склянки цукру;
- ¼ склянки олії (для смаження).
Як приготувати
Промийте квасолю і переберіть її, викинувши ушкоджені квасолини.
Помістіть квасолю в невелику або середню каструлю. Боби потрібно залити водою і замочити на ніч.
Наступного дня доведіть квасолю у воді до кипіння. Тушкуйте від 1,5 до 2 годин, поки квасоля не розм’якне. За потреби додайте більше води.
Злийте воду і збийте квасолю у блендері до однорідності.
Вийміть суміш із блендера і всипте цукор.
Розігрійте олію на сковороді. Обсмажте квасолю на середньому вогні протягом кількох хвилин, перемішайте до консистенції пасти.
Охолодіть пасту. Її можна використовувати як окремий десерт, начинку для випічки або млинців.
Італійські тушковані боби
Фото: digitalr/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 4 подрібнені зубчики часнику;
- 400 г нарізаних помідорів;
- 2 чайна ложка цукру;
- 2 банки білої квасолі по 400 г (її потрібно промити та обсушити);
- невеликий пучок базиліка.
Як приготувати
Нагрійте олію в пательні. Обсмажте часник близько 1 хвилини, додайте помідори, цукор і трохи приправ.
Додайте квасолю і трохи води. Накрийте кришкою і тушкуйте 5 хвилин.
Прикрасьте базиліком і подавайте.
Вас також може зацікавити:
Як приготувати гречку: 5 оригінальних рецептів
Що приготувати з волоських горіхів? 4 рецепти
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.