Як приготувати корисний десерт? 5 рецептів солодощів

6917
13 листопада 2021

Що робити, якщо хочеться з’їсти солодкого без шкоди для фігури та здоров’я?

Можна приготувати шоколадний мус із авокадо, веганський лава-кейк та інші корисні смаколики.

Ось добірка корисних рецептів низькокалорійних десертів від Taste.

Шоколадний мус із авокадо

 Фото: Depositphotos/Автор alexzrv0521

Інгредієнти:

  • 2 великих стиглих авокадо;
  • ¼ склянки какао-порошку;
  • 2 чайні ложки ванільного екстракту;
  • 3 столові ложки кленового сиропу;
  • ⅓ склянки кокосових вершків;
  • 150 г розтопленого чорного шоколаду (70%);
  • тертий веганський чорний шоколад для подачі.

Як приготувати

Розріжте авокадо навпіл і видаліть кісточку. 

Вийміть м’якоть і покладіть її у велику миску в кухонний комбайн. 

Додайте какао-порошок, ваніль, кленовий сироп і кокосові вершки. 

Збивайте 10 секунд. Зішкребіть мус зі стінок миски та збивайте ще 10 секунд.

Додайте охолоджений розтоплений шоколад. 

Збивайте протягом 10-15 секунд до кремоподібного стану. 

Розкладіть в порційні келихи або посуд. Подавайте з тертим шоколадом і свіжими фруктами.

Що приготувати з груш: 10 осінніх рецептів

Запечені груші з заварним кремом і кленовим сиропом

 Фото: Depositphotos/Автор boomeart

Інгредієнти:

  • 4 груші, розрізані навпіл уздовж;
  • 2 столові ложки кленового сиропу;
  • 2 столові ложки води;
  • 375 мл (1,5 склянки) молока;
  • 1 стручок ванілі, розрізаний вздовж (можна замінити екстрактом ванілі);
  • 4 яєчних жовтка;
  • 55 г (¼ склянки) цукрової пудри.

Як приготувати

Розігрійте духовку до 200°C. Помістіть груші у форму. 

Змішайте кленовий сироп і воду у склянці та залийте груші. Випікайте в духовці 30 хвилин до готовності, перевернувши один раз.

Тим часом налийте молоко в каструлю. 

Використовуйте невеликий гострий ніж, щоб зрізати насіння зі стручка ванілі в молоко. 

Доведіть молоко з ваніллю до кипіння на середньому вогні.

Процідіть через дрібне сито в термостійку чашку. Викиньте насіння ванілі.

Яєчні жовтки і цукор збийте у мисці в густу білу масу. 

Поступово доливайте молоко в яєчну суміш. Перелийте у каструлю і готуйте на середньому чи маленькому вогні. 

Готуйте, помішуючи дерев’яною ложкою, протягом 5 хвилин, поки заварний крем не загусне.

Процідіть суміш через дрібне сито.

Викладіть груші на тарілки і полийте невеликою кількістю заварного крему. 

Подавайте з заварним кремом, що залишився.

Веганський шоколадний фондан (лава-кейк)

Фото: Depositphotos/Автор NewAfrica

Цей десерт ще називають lava cake через рідкий шоколад, який витікає з тістечка. 

Спробуйте приготувати його веганську версію без молока і з бататом.

Інгредієнти:

  • 80 грамів (½ склянки) борошна зі спельти;
  • 2,5  столових ложки какао-порошку;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • ¼ чайної ложки харчової соди;
  • 30 г (¼ склянки) мигдального борошна;
  • 150 г м’якоті вареного батату;
  • 60 г (⅓ склянки) кокосового цукру (можна замінити тростинним або коричневим);
  • 2 столові ложки олії макадамії;
  • 2 чайні ложки ванільного екстракту;
  • 125 мл (½ склянки) несолодкого мигдального молока;
  • 75 г веганського темного шоколаду, розрізаного на 12 шматочків;
  • веганське ванільне морозиво або кокосовий йогурт для подачі.

Як приготувати

Розігрійте духовку до 190°C/170°C. Змастіть шість формочок олією і застеліть папером для випічки.

Просійте в миску борошно, какао, розпушувач і соду. Додайте мигдальне борошно і перемішайте.

Збийте охолоджене пюре з батату, цукор, олію та ваніль у великій мисці до отримання густої та однорідної маси. 

Поступово додавайте борошняну суміш і мигдальне молоко та перемішайте.

Розкладіть тісто по формах. Покладіть по 2 шматочки шоколаду в центр кожної форми. 

Випікайте 10 хвилин, поки тістечка не стануть твердими на дотик (але не пересмажуйте). 

Вийміть тістечка з духовки на 1-2 хвилини, щоб вони охолонули.

Переверніть тістечка і покладіть на порційні тарілки. Подавайте з кокосовим йогуртом або веганським морозивом.

Кокосовий чіа-пудинг

Фото: Depositphotos/Автор zi3000

Інгредієнти:

  • 400 г нежирних кокосових вершків;
  • 80 мл (⅓ склянки) меду;
  • ⅓ склянки насіння чіа;
  • чорниця або інші ягоди;
  • кокос або кокосові чипси для подачі.

Як приготувати

Помістити кокосовий крем, мед і насіння чіа у миску.

Добре перемішайте. 

Накрийте кришкою і поставте в холодильник на 4 години або на ніч для загустіння.

Викладіть суміш у склянки й посипте ягодами.

Зверху можна прикрасити пудинг шматочками кокоса.

Яблучний пиріг без цукру

Фото: Depositphotos/Автор studioM

Інгредієнти:

  • 250 г сушеного інжиру;
  • 5 рожевих яблук (750 г) (очищених від шкірки, без серцевини, тонко нарізаних);
  • 200 г вершкового масла кімнатної температури;
  • 1 чайна ложка ванільної пасти;
  • 3 яйця;
  • 1,5 склянки борошна;
  • 1,5 чайної ложки суміші спецій (кориця, гвоздика тощо);
  • йогурт або вершки для подачі.

Як приготувати

Помістіть інжир в термостійку миску. Залийте окропом і витримайте у воді 1 годину для розм’якшення. 

Зцідіть воду в каструлю і додайте яблука в цю рідину з-під інжиру.

Доведіть усе до кипіння. Тушкуйте, накривши кришкою, 3-4 хвилини, поки яблуко не стане м’яким, але триматиме форму. 

Процідіть над мискою, щоб зібрати рідину. Охолодіть яблука на великій тарілці.

Збийте інжир до стану пюре.

Розігрійте духовку до 180°C або 160°C. Форму діаметром 21 см змастіть маслом і застеліть папером для випічки.

Збийте міксером вершкове масло, інжирне пюре та ваніль у легку і пухку масу. Додайте яйця по одному і перемішайте. 

Просійте борошно і спеції, додайте ⅔ склянки рідини з-під інжиру та яблук. Збийте все разом.

Наріжте скибочками яблука і залиште половину для покриття торта.

Викладіть ⅓ тіста в підготовлену форму. Зверху покладіть іншу половину яблук, нарізаних скибочками. 

Покрийте залишком тіста. Розкладіть зарезервовані скибочки яблук, щоб прикрасити торт.

Випікайте 1 годину 10 хвилин.

Потримайте пиріг у духовці 5 хвилин.

Подавайте торт теплим з йогуртом або вершками.

Вас також може зацікавити:

Як приготувати гарячий шоколад вдома: 5 осінніх рецептів

Що приготувати з гарбуза: 4 осінні рецепти

Чому діти обожнюють солодке та ненавидять овочі? Пояснює наука

Цукор: скільки їсти можна та як обмежити солодке у раціоні

Попільничка і губка для посуду: шеф-кухар створює десерти у формі буденних речей

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.