Як приготувати гречку: 5 оригінальних рецептів

3000
27 листопада 2021

Звична для нас гречка добре поєднується не лише з маслом чи молоком – цей смачний суперфуд можна використовувати і для вишуканих страв.

Гречану крупу можна додавати в соуси і десерти, поєднувати з овочами і морепродуктами.

У BBC Good Food і Passion and Cooking ми знайшли 5 найкращих рецептів гречки.

Гречане різотто з грибами

Фото: minadezhda/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 45 г вершкового масла;
  • 1 цибулина-шалот, дрібно нарізана;
  • 2 великих зубчики часнику;
  • 1 лавровий лист;
  • 300 г гречаної крупи;
  • 150 мл білого вина;
  • 15 г сушених білих грибів, попередньо замочених у воді;
  • 200 г грибів портобелло (великих печериць для фарширування);
  • 250 г королівських печериць;
  • трохи грибного лікеру (не обов’язково).

Для бурякового соусу:

  • 200 г вареного буряка, натертого на тертці;
  • 100 мл натурального йогурту або крем-сиру;
  • 1 столова ложка хрону;
  • ½ маленького пучка кропу;
  • сік ½ лимона.

Як приготувати

Змішайте всі інгредієнти для бурякового соусу з приправами і поставте у холодильник.

Розтопіть 15 грамів вершкового масла в сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю-шалот, дрібку солі і смажте 8 хвилин, поки вона не стане м’якою. 

Додайте часник і лавровий лист, готуйте ще 1 хв, потім додайте гречану крупу. Смажте гречку 1 хвилину, а потім влийте вино. 

Коли вино майже випарується, додайте трохи грибного лікеру і перемішайте, поки гречка його не вбере. Перемішуйте і готуйте 20 хв.

Тим часом на сильному вогні розігрійте у пательні масло, що залишилося. Додайте порізані гриби і смажте 5 хвилин, поки вся рідина не випарується і гриби не стануть золотистими. Не хвилюйтеся, якщо масло стане коричневим – це додасть бажаного горіхового смаку.

Додайте гриби до гречки, добре перемішайте і приправте за смаком. Подавайте з буряковим соусом та листям кропу.

Гречаний пудинг з маком і ягодами

Фото: olhaafanasieva/Depositphotos

Для приготування ранкової каші замініть традиційну вівсянку гречкою.

Інгредієнти:

  • 50 г гречаної крупи;
  • 250 мл молока на ваш вибір;
  • 2 ч. л. маку;
  • 125 г чорниці;
  • цедра та сік 1 апельсина;
  • 1 ч. л. кориці.

Як приготувати

Пересипте гречану крупу в миску. Залийте 250 мл холодної води, потім накрийте кришкою і залиште настоюватися щонайменше на 4 години, а краще – на ніч.

Злийте замочену гречку і кілька разів збийте з молоком в кухонному комбайні до ніжної текстури, а потім вилийте суміш в каструлю і додайте мак. 

Готуйте на повільному вогні 7-10 хвилин, поки каша не загусне.

Покладіть чорницю в невелику каструлю разом з апельсиновим соком, цедрою і корицею. 

Доведіть до кипіння на середньому вогні і варіть протягом 5 хвилин, поки ягоди не розм’якнуть. 

Викладіть пудинг-кашу в миски та залийте чорничною сумішшю.

Гречка з фореллю, спаржею і настурцією

Фото: IriGri/Depositphotos

Поєднайте горіховий смак гречки з ніжною м’якоттю морської форелі, радять у BBC.

Інгредієнти:

  • 2 філе форелі;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • дрібка пластівців чилі;
  • ½ маленького пучка петрушки;
  • 1 лимон, розрізаний навпіл;
  • 150 г гречаної крупи;
  • 1 лавровий лист;
  • 1 маленька червона цибулина, дрібно нарізана;
  • 100 г спаржі;
  • ½ пучка кропу;
  • ½ невеликої пачки естрагону, зірвані листя;
  • 50 г настурції;
  • 1 столова ложка натурального йогурту;
  • ½ чайної ложки меду;
  • 1 столова ложка підсмаженого гарбузового насіння.

Як приготувати

Розігрійте духовку до 200°C/180°C. Застеліть форму для запікання фольгою і покладіть в неї форель. 

Натріть філе невеликою кількістю оливкової олії, посипте пластівцями чилі, приправте і посипте петрушкою. 

Додайте половину лимона, потім накрийте форму фольгою і запікайте 12-15 хвилин, поки риба не стане рум’яною і ніжною. Дістаньте її з духовки.

Покладіть гречку в каструлю, залийте 300 мл води, додайте дрібку солі, лавровий лист і доведіть до кипіння. Зніміть накип, зменшіть вогонь і готуйте 8 хвилин. Потім вимкніть вогонь, накрийте кришкою і залиште набухати ще на 10 хвилин.

Покладіть у велику миску червону цибулю з дрібкою солі і вичавіть сік з половинки лимона, що залишилася. Доведіть каструлю з підсоленою водою до кипіння і бланшуйте спаржу 2-3 хвилини. Злийте воду і відкладіть спаржу.

Як тільки гречка вбере воду, перекиньте її на сито і промийте. Поки вона ще тепла, пересипте її в миску з цибулею і додайте зелень та настурцію. 

Подрібніть форель, потім вичавіть сік з половинки лимона, яка пеклася з рибою, додайте 2 столові ложки оливкової олії і приправте.

Оливкову олію, що залишилася, збийте з йогуртом, медом та іншими приправами. 

Розкладіть гречку та рибу у тарілки, полийте соусом, покладіть зверху спаржу та посипте підсмаженим гарбузовим насінням.

Салат з козячого сиру та зелені з гречкою

Фото: yarunivphoto/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 200 г капусти броколі або броколіні;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • 50 г гречаної крупи;
  • 100 г козячого сиру;
  • 50 г промитого листя настурції;
  • 1 великий цукровий буряк, дрібно нарізаний;
  • 1 невеликий золотистий буряк (не обов’язково);
  • 4 редиски, порізані на четвертинки.

Для соусу:

  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 1 столова ложка хересного оцту;
  • 1 столова ложка діжонської гірчиці;
  • 1 столова ложка меду.

Як приготувати:

Доведіть до кипіння підсолену воду у великій каструлі. Додайте броколі та готуйте 2 хвилини. 

Розігрійте олію у пательні на сильному вогні. Обсмажте броколі на з кожного боку по кілька хвилин.

На середньому вогні підсмажте гречану крупу і готуйте 1 хвилину до легкого золотистого кольору. Зніміть з вогню, щоб вона "дійшла" у гарячій олії.

У тарілці змішайте інгредієнти для соусу: олію, оцет, гірчицю і мед.

Для подачі покладіть в центр тарілки козячий сиру і листя настурції. Зверху викладіть буряк, редис і броколі. Додайте ще одну велику жменю салату і полийте заправкою, а потім посипте підсмаженою гречкою.

Салат з гречкою і креветками

Фото: Passion and Cooking

Інгредієнти:

  • 300 г гречаної крупи;
  • 20 очищених і помитих креветок;
  • 4 столові ложки оливкової олії;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 1 гострий перець чилі, дрібно нарізаний;
  • 2-3 столові ложки білого сухого вина;
  • 20 сушених помідорів;
  • 10 листочків свіжого майорану;
  • морська сіль і свіжомелений перець.

Як приготувати

Замаринуйте креветки з 2 столовими ложками оливкової олії та чилі приблизно на 30 хвилин, накривши плівкою.

Гречану крупу промийте під холодною проточною водою.

Доведіть до кипіння 1 літр підсоленої води, додайте гречку, зменшіть вогонь і варіть під кришкою близько 15-20 хвилин. Вона має бути "al dente" – хрустка.

На середньому вогні смажте часник в олії протягом 4 хвилин, часто помішуючи. Потім заберіть часник.

Додайте креветки, вино і готуйте приблизно 3-4 хвилини на середньому вогні. Вони повинні стати рожевими, але не пересмаженими.

У велику миску викладіть помідори без олії. Додайте гречку, креветки, листя майорану і свіжомелений перець.

Вас також може зацікавити:

Їстівні квіти: як красиво урізноманітнити раціон

Як кольори впливають на наш апетит

Що приготувати з волоських горіхів? 4 рецепти

Як правильно вибрати, зберігати й готувати авокадо? 5 відповідей на найпоширеніші запитання

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.



powered by lun.ua