Associated Press відзначили за фото бойовиків ХАМАС, які везуть тіло вбитої жінки: у світі обурені

Олена Барсукова — 4 квітня, 12:40
Associated Press відзначили за фото бойовиків ХАМАС, які везуть тіло вбитої жінки: у світі обурені
Ali Mahmoud

Престижна фотопремія Pictures of the Year присудила агентству Associated Press нагороду "Командна фотоісторія року" за знімок бойовиків ХАМАС, які везуть тіло вбитої дівчини до Гази.

На фото – 22-річна Шані Лук, яку бойовики ХАМАС викрали та вбили під час нападу на музичний фестиваль Nova 7 жовтня 2023 року.

Відзнаку в номінації "Командна фотоісторія року" отримала група палестинських журналістів: Фатіма Шбайр, Охад Цвігенберг, Хатем Алі, Мохаммед Дахман, Франциско Секо, Лео Корреа, Аріель Шаліт, Одед Балілті, Адель Хана, Хатем Мусса та Алі Махмуд.

Але автором саме цього скандального фото є фрілансер Associated Press Алі Махмуд – палестинський фотограф, який приїхав знімати напад на Ізраїль зі сторони Гази.

У мережі обурились і закликали скасувати нагороду, а на сайті Change.org зʼявилася відповідна петиція. Детальніше про скандал навколо фотопремії розповіли видання PetaPixel, Ynet і The Jewish Chronicle.

Що сталося?

Премія Pictures of the Year, організована Школою журналістики Міссурі та спонсорована компанією Nikon, цьогоріч нагородила агентство Associated Press за серію з 20 зображень, серед яких були фото вибухів над Газою, вбитих дітей, руйнувань та інших жахів війни.

Але найбільше обурення у громадськості викликало фото ізраїльтянки Шані Лук, тіло якої везуть бойовики. Саме цей знімок фотопремія першим опублікувала в Instagram, але після багатьох негативних коментарів – видалила.

Алі Махмуд – один з фотографів, щодо яких провела розслідування організація HonestReporting.

Ця ж організація однією з перших відреагувала на присудження премії від Pictures of the Year.

"Вітаємо Associated Press зі здобуттям нагороди "Зображення року". Як ви почуваєтеся, отримуючи її завдяки палестинським фотожурналістам, які проникли в Ізраїль 7 жовтня і зробили фото, на якому зображено тіло Шані Лук в пікапі ХАМАС?" – написали медійники у Twitter.

Представники держструктур Ізраїлю також відреагували на скандал. Зокрема, пані спеціальний посланник з питань боротьби з антисемітизмом Міхал Котлер-Вунш розкритикувала рішення журі фотоконкурсу, назвавши його "нормалізацією та актуалізацією ХАМАСу й інших терористичних маріонеток кривавих авторитарних режимів".

На інцидент також відреагував Борис Ложкін, віцепрезидент Світового єврейського конгресу і колишній очільник Національної Інвестиційної Ради України.

"7 жовтня минулого року (Алі Махмуд) разом із хамасівцями виїхав на різанину в Ізраїль і знімав усі безчинства терористів. Я глибоко поважаю AP. Багато моїх знайомих і колег співпрацювали та продовжують працювати з цим агентством. Згадаймо хоча б авторів оскароносного "20 днів у Маріуполі", вони теж – кореспонденти АР.

Але одна справа, ризикуючи життям, документувати злочини окупантів, інша – бути штатним хронікером терористів", написав Ложкін і закликав підписати петицію про скасування нагороди.

Водночас батько загиблої дівчини Ніссім Лук навпаки відстояв рішення журі про присудження премії за шокуючу фотографію.

"Добре, що фотографія отримала премію, це одна з найважливіших фотографій за останні 50 років… Якщо я почну плакати, що з цього вийде? Це ж історія.

Через 100 років подивляться і дізнаються, що тут сталося. Я подорожую світом, і всі знають, хто така Шані", – сказав Ніссім ізраїльському ЗМІ.

Петиція про скасування нагороди для фрілансера АР вже отримала понад 124 тисячі підписів.

Шані Лук
Шані Лук
Фото: shanukkk/Instagram

Інформаційні агентства АР і Reuters і раніше зазнавали критики з боку єврейських спільнот і, зокрема, родин загиблих ізраїльтян.

Дехто вважав, що фрілансери могли знати про напад ХАМАС на фестиваль Nova, тому їм вдалося так швидко зафільмувати вбивства і викрадення.

Сім’ї п'яти вбитих навіть подали на журналістів до суду, а організація HonestReporting ініціювала розслідування щодо деяких фрілансерів, які співпрацювали з міжнародними агентства AP, Reuters і CNN.

Утім в офіційній заяві АР заперечило будь-які звинувачення. Агентство заявило, що не знало про напад ХАМАС заздалегідь, а світлини фрілансерів були зроблені за кілька годин після перших вибухів.

Медійники також повідомили, що не мали і не мають жодних доказів, що позаштатні автори пов'язані з бойовиками ХАМАС, а будь-які твердження про протилежне "є необачними і небезпечними".

"Документування надзвичайних подій по всьому світу – якими б жахливими вони не були – це наша робота. Без AP та інших новинних організацій світ не дізнався б про те, що відбувалося 7 жовтня", – каже АР.

Нагадаємо, загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту розпочалося у жовтні 2023 року, коли ХАМАС атакували музичний фестиваль NOVA, що проходив в ізраїльській пустелі Негев біля кордону з Сектором Гази й зібрав близько 3 тисяч відвідувачів.

Ізраїльтянка Шані Лук, яка жила в Німеччині, була викрадена терористами 7 жовтня. Фото її тіла у машині ХАМАСу швидко поширилось у мережі. Батьки дівчини спочатку вважали, що вона непритомна, але згодом її смерть підтвердилася.

Загалом ХАМАС взяли у заручники понад 200 людей. У наступні кілька днів Ізраїль завдав сотні ударів по Сектору Газа і "серйозно послабив можливості" палестинського бойового угруповання. За ніч 10 жовтня ЦАХАЛ знищив понад 200 цілей у Секторі Гази.

Також станом на жовтень 2023 року 25 українців загинули внаслідок бойових дій у Газі та Ізраїлі.

Реклама:

Головне сьогодні