Біля "Вернадського" помітили ще одного рідкісного гостя – королівського пінгвіна

Після нещодавньої появи імператорського пінгвіна до української антарктичної станції "Академік Вернадський" завітав ще один незвичайний гість – королівський пінгвін.
Цей вид також не мешкає в районі острова Галіндез, повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.
За словами вчених, найближча колонія королівських пінгвінів розташована приблизно за дві тисячі кілометрів станції, де працюють українські дослідники.
На відміну від імператорських пінгвінів, які живуть у холодніших районах Антарктики, королівські населяють тепліші від Галіндезу Субантарктичні острови.
Незвичного відвідувача помітив біолог 31-ї Української антарктичної експедиції Кирило Суліма. Під час польових робіт неподалік мису Пінгвін-пойнт він побачив птаха, який стояв неподалік групи субантарктичних пінгвінів, тримаючись трохи осторонь.
За словами науковця, увагу привернули рубці на спині та животі королівського пінгвіна.
"Вони красномовно свідчили про непросте життя королівських пінгвінів, на яких полюють морські леопарди та косатки", – зазначив Кирило Суліма.
Як і імператорський пінгвін, королівський пробув на острові Галіндез близько доби, після чого вирушив далі.
У Національному антарктичному науковому центрі жартують, що "монарші" пінгвіни, можливо, навідуються до української станції, аби перевірити, як команда готується до Мідвінтера – головного свята антарктичних дослідників.
Королівський пінгвін є другим за розміром видом пінгвінів після імператорського. Дорослі особини виростають майже до одного метра заввишки та можуть важити до 18 кілограмів.
Їх вважають найяскравішими серед пінгвінів завдяки помаранчевому забарвленню щік, шиї та дзьоба.

Ці птахи чудово пірнають: у пошуках риби, крилю та кальмарів вони занурюються на глибину від 100 до 300 метрів.
Королівські пінгвіни відкладають лише одне яйце, яке самець і самиця по черзі висиджують на лапах, прикриваючи шкірною складкою.
Вони також мають один із найдовших циклів розмноження серед пінгвінів: від відкладання яйця до оперення пташеняти минає 14-16 місяців, тому наступне потомство з'являється не щороку.
За оцінками вчених, світова популяція королівських пінгвінів налічує від 1,6 до 2,2 мільйона пар, що розмножуються. Цей вид не перебуває під загрозою зникнення та належить до категорії, яка викликає найменше занепокоєння.
Раніше полярники показали небезпечну підводну зустріч з допитливим морським леопардом.
