Чоловіки їдять більше м’яса, ніж жінки, особливо у більш розвинених країнах – дослідження

Анна Коваленко — 15 червня, 15:09
Чоловіки їдять більше м’яса, ніж жінки, особливо у більш розвинених країнах – дослідження
Вчені припускають, що пояснити різницю може вплив соціальних норм або еволюційна схильність
Daniel Day/Getty Images

Чоловіки і жінки їдять різну кількість м’яса, і, незалежно від культурних відмінностей, різниця в раціонах зростає разом з рівнем розвитку країн.

Дослідники вивчили результати опитування понад 28 тисяч людей у 23 країнах на чотирьох континентах, аби підрахувати різницю у споживанні м’яса за гендерною ознакою, пише Associated Press.

Результати аналізу, опубліковані в науковому журналі Nature Scientific Reports, демонструють, що коли жінки і чоловіки мають соціальну та фінансову свободи обирати раціон, їхні харчові звички стають усе більш відмінними.

Крім опитування, науковці врахували у роботі індекс людського розвитку ООН, який описує здоров’я, освіту та рівень життя, а також глобальний індекс гендерного розриву Всесвітнього економічного форуму.

Відмінності у кількості м’яса, яку споживали представники різних статей, були більш суттєвими у країнах з вищим рівнем розвитку та гендерної рівності. Винятками були Китай, Індія та Індонезії.

Дослідники не вивчали причини цього явища, але вчені все ж вони мають кілька припущень.

Еволюційна схильність

Ймовірно, гормональні особливості жінок змушували їх уникати потенційно зараженого м’яса під час вагітності, аби вберегти плід. Тоді як чоловіки, виконуючи у деяких суспільствах роль мисливців, навпаки – шукали м’ясні білки.

Вплив суспільних норм

Соціальний психолог Даніель Розенфельд з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) вважає, що суспільні норми формують гендерну ідентичність із раннього дитинства, отож здатні і впливати на наповненість тарілки.

Суспільство чинить культурний тиск на чоловіків, аби ті не відмовлялися від м’яса, сюди ж відносять і популярне уявлення про те, що приготування м’яса – чоловіча справа.

Також культурні фактори впливають на те, як люди реагують на нову інформацію. За словами професорки психології з Університету Аделаїди в Австралії Каролін Семмлер, яка не брала участі в дослідженні, жінки більш схильні скоротити вживання продуктів тваринного походження після інформації про жорстоке поводження з тваринами.

Водночас чоловіки частіше обирають супротив.

"Один учасник сказав мені: "Я думаю, ви намагаєтеся змусити мене їсти менше м’яса, тому я буду їсти більше", – розповіла вона про одне із своїх попередніх досліджень.

Нагадаємо, учені припускають, що жінки можуть бути стійкішими до стресу від космічного польоту, ніж чоловіки, та швидше відновлюватися після повернення на Землю.

Реклама:

Головне сьогодні