Підтримай нас, щоб ми без обмежень могли продовжувати роботу – долучайся до Клубу УП!
Підтримай роботу журналістів

За останні 20 років в світі подвоїлася кількість дітей з гіпертонією: вчені назвали причини

Катерина Вовк — 13 листопада, 15:16
За останні 20 років в світі подвоїлася кількість дітей з гіпертонією: вчені назвали причини
Нездорове харчування та малорухливий спосіб життя провокують гіпертонію у дітей – вчені
Фото: Depositphotos

За 20 років у світі майже подвоїлася кількість дітей і підлітків, які хворіють на гіпертонію. Наразі йдеться про 114 мільйонів неповнолітніх.

Серед основних причин такої тенденції – нездорове харчування, малорухливість і зростання рівня ожиріння.

Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в журналі The Lancet Child and Adolescent Health, пише The Guardian.

Як зазначають науковці, люди з гіпертонією мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань, проблем із нирками та інших ускладнень здоров'я.

Однією з причин зростання гіпертонії у дітей є ожиріння. Підвищений кров'яний тиск є майже у 19% дітей з надлишковою вагою, на противагу 3% дітей і підлітків зі здоровою масою тіла.

РЕКЛАМА:

Дослідження також свідчить, що ще 8,2% дітей і підлітків мають прегіпертензію, коли рівень артеріального тиску вищий за норму, але ще не відповідає критеріям гіпертонії.

Прегіпертензія особливо поширена в підлітковому віці. Показники серед підлітків сягають 11,8% порівняно з приблизно 7% – у дітей молодшого віку.

Лікарі зазначили, що рівень артеріального тиску різко підвищується в ранньому підлітковому віці, досягаючи піку приблизно у 14 років, особливо серед хлопчиків.

Діти та підлітки з прегіпертензією частіше прогресують до гіпертонії.

У 2000 році близько 3,2% дітей у світі мали гіпертонію, але до 2020 року поширеність зросла до понад 6,2% у віковій категорії до 19 років – це 114 мільйонів молодих людей у ​​всьому світі.

Авторка дослідження, докторка Пейдж Сонг з Медичної школи Університету Чжецзян, вважає, що така тенденція зумовлена способом життя: нездоровим харчуванням, зниженням фізичної активності та поширеністю дитячого ожиріння.

"Пропагування здорових звичок, як-от збалансоване харчування, багате на фрукти, овочі та цільнозернові продукти, при мінімізації споживання солі та цукру, може суттєво знизити ризик гіпертонії.

Заохочення до регулярної фізичної активності та обмеження малорухливої ​​поведінки, зокрема надмірного перебування перед екраном, є не менш важливими", – сказала Пейдж Сонг.

Реклама:

Головне сьогодні