14 років тому вінок "побив" Януковича: згадуємо цей та інші курйози президента-втікача

Альона Павлюк — 17 травня, 17:05
14 років тому вінок побив Януковича: згадуємо цей та інші курйози президента-втікача
Добірка мемів із президентом-втікачем Януковичем до річниці курйозу з падінням вінка
Дмитро Ларін/Українська правда

17 травня 2010 року, рівно 14 років тому, українці поповнили свою національну скарбничку мемів. Цього дня на голову президента-втікача Віктора Януковича впав вінок, який поставили біля пам’ятника невідомому солдату у Києві.

Поруч з Януковичем там перебував тодішній президент РФ Дмітрій Мєдвєдєв.

Під час церемонії розпочалася сильна злива з вітром і градом. Коли Янукович стояв біля вінка, той раптом відірвався і полетів на нього. Експрезидент спочатку намагався самостійно його зняти, однак на допомогу прийшли охоронці, які встановили вінок на кріплення.

Декількома годинами пізніше Адміністрація президента неофіційно заборонила поширювати відео, на яких зафіксований момент падіння.

Тоді назвали дві причини такої заборони. Її аргументували нібито "поганим ракурсом" та "технічним браком".

Однак відео все ж потрапило у публічну площину. Ба більше – воно назавжди закріпило за собою статус мему.

Падіння вінка було не першим приводом для жартів з тодішнього президента. У 2004 році, коли Янукович під час передвиборчої кампанії поїхав до Івано-Франківська, в нього кинули яйце. Експрезидент раптово впав, а охоронці затягли його в автобус. Тоді проти людини, яка це зробила, навіть відкрили кримінальне провадження.

Не пощастило Януковичу і під час інавгурації. Коли він заходив до Верховної Ради, обидвоє дверей зачинилися прямо перед його лицем і ледь не вдарили.

Не можна оминути й славнозвісну "йолку". Наприкінці 2010 року під час пресконференції Янукович розповідав, що на Майдані Незалежності мають встановити новорічне дерево. Однак переклад українською російського слова "йолка" він забув, хоча й витратив на його пригадування близько 10 секунд.

Дружина президента-втікача Людмила Янукович також залишила свій слід в історії українських мемів. У 2013 році в Донецьку проходив конкурс "Краса без обмежень", в якому брали участь жінки з інвалідністю. На конкурс завітала Людмила, яка того дня святкувала день народження. Журналістка запитала тодішню першу леді, як її привітала родина. Її відповідь запам’яталася багатьом:

"Зателефонував мій чоловік, Віктор Федорович. Каже: "Ну, як ти?". Кажу: "Нічого". "Ну, давай, – каже, – працюй, а я на Туреччину". Як одна людина казала: "Лягли курсом на Туреччину". "А ти, – каже, – працюй. Добре працюєш?" Я відповідаю: "Батя, я стараюся".

Ще одну відому фразу Янукович сказав вже після своєї втечі до Росії. З Ростова-на-Дону він записав відеозвернення до українців, в якому закликав нову українську владу зупинитися. Його фраза "Астанавітєсь!" стала мемом.

Після своєї втечі з України Янукович почав рідко з’являтися у медійному полі. Одним з останніх мемів від нього стала ручка, яку він зламав під час вибачення перед українцями. Це сталося на пресконференції в РФ.

Реклама:

Головне сьогодні