Верховний Суд визначив, хто несе відповідальність за шкоду, заподіяну собаками поза домом

Вікторія Андрєєва — 3 жовтня, 11:46
Верховний Суд визначив, хто несе відповідальність за шкоду, заподіяну собаками поза домом
Собака та її власник. Фото ілюстративне
serkucher/Depositphotos

Якщо собаки поза межами дому/двору заподіють комусь тілесні ушкодження, кримінальну відповідальність понесе власник тварини.

Таку постанову виніс Касаційний кримінальний суд (ККС) Верховного Суду.

Таке рішення ухвалили у справі проти киянина, який тримав розплідник собак сторожової породи. Ворота будинку були електричними, а тварини перебували на самовигулі.

Однак через перебої електроенергії собаки вийшли на вулицю й напали на потерпілу. Вони вкусили її щонайменше 51 раз, спричинивши тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Однак сторона захисту (адвокати власника псів) стверджувала: оскільки собаки перебували поза межами домоволодіння без нагляду власників, то вони вважаються безпритульними.

ВІДЕО ДНЯ

На думку захисту, потерпіла мала обрати інший шлях, коли побачила зграю собак.

Однак ККС не взяв до уваги цих аргументів захисту. Судді наголосили, що саме засуджений є власником розплідника, де утримувалися і були зареєстрованими собаки.

В результаті суд вирішив, що цей чоловік має нести відповідальність за заподіяні тілесні ушкодження, бо саме він допустив грубу недбалість у догляді за тваринами.

Крім того, суд не встановив, що потерпіла здійснювала якісь агресивні дії, які свідчили б про її попередній напад на собак.

Реклама:

Головне сьогодні