Вперше за понад 50 років: космічний апарат США "Одіссей" успішно приземлився на Місяці

Віра Шурмакевич — 23 лютого, 11:53
Вперше за понад 50 років: космічний апарат США Одіссей успішно приземлився на Місяці
Космічний апарат "Одіссей"
Intuitive Machines

Посадковий апарат Nova-C під назвою "Одіссей" 22 лютого успішно приземлився на Місяць. Він став першим приватним космічним кораблем, який зробив це, і першим американським космічним апаратом, який торкнувся супутника Землі за понад 50 років.

У CNN, ABC та Space News зазначають, що "Одіссей" приземлився в південних полярних регіонах Місяця о 18:23 за східним часом в рамках місії IM-1.

Контролерам знадобилось 15 хвилин, щоб підтвердити, що вони отримують сигнал з поверхні Місяця, хоча спочатку він був дуже слабким.

"Що ми можемо підтвердити, без сумніву, так це те, що наше обладнання знаходиться на поверхні Місяця і ми ведемо передачу сигналу", – сказав Тім Крейн, керівник польоту.

Також повідомляють, що компанія, яка розробила космічний апарат – Intuitive Machines – затримала посадку на дві години, щоб здійснити додатковий обліт навколо Місяця. Крім того, виявили проблеми у роботі лазерних далекомірів – головного обладнання для забезпечення точної посадки.

Диспетчери оновили програмне забезпечення посадкового апарату, щоб він міг використовувати не лише власний лідар, але й додатковий від NASA, який був на борту для демонстрації технології. Це дозволило отримувати більше інформації про геолокацію під час посадки.

Також там встановили навігаційний маяк, радіочастотний датчик паливного баку та камеру для вивчення пилових шлейфів, що піднімаються двигуном посадкового модуля. Інші корисні навантаження NASA включали лазерний ретрорефлектор і радіоастрономічний прилад.

"По суті, це основна система, яка допомагає отримувати інформацію про швидкість і висоту", — сказав Прасун Десай, заступник адміністратора NASA з космічних технологій.

"Одіссей" стартував 15 лютого на ракеті SpaceX Falcon 9, яка вивела апарат на траєкторію польоту до Місяця. Згодом апарат виконав два маневри для корекції траєкторії і вийшов на низьку місячну орбіту 21 лютого.

Це перша комерційна посадка в історії США і перше приземлення будь-якого американського космічного корабля на Місяць після останньої місії Apollo, яка відбулася у грудні 1972 року.

Стів Алтемус, президент і головний виконавчий директор Intuitive Machines, сказав, що викарбував імена співробітників компанії, які брали участь у цій події.

"Я вирізьбив імена кожного на нижній частині шасі, щоб вони залишилися на Місяці після посадки", – сказав він.


Раніше ми розповідали, що робот-хірург вперше виконав операцію на Міжнародній космічній станції.

Реклама:

Головне сьогодні