В Алабамі суд визнав ембріони людьми: лікарі кажуть, це не має "наукового підґрунтя"

Віра Шурмакевич — 23 лютого, 14:58
В Алабамі суд визнав ембріони людьми: лікарі кажуть, це не має наукового підґрунтя
mary_smn/Depositphotos

Лікарі обурені постановою Верховного суду Алабами (США), який ухвалив рішення вважати заморожені ембріони, зачаті за допомогою штучного запліднення, людьми. Репродуктологи запевняють: це є "ненауковим і порушує розуміння репродуктивної медицини".

Як повідомляє The Guardian, в найбільших клініках штату, які спеціалізуються на лікуванні безпліддя, припинили проводити екстракорпоральне запліднення.

"Ми вирішили призупинити проведення нових процедур ЕКЗ в нашому центрі (Alabama Fertility), що є руйнівним для пацієнтів і держави", – сказала Меймі Маклін, фахівчиня з репродуктивної медицини в Alabama Fertility, яка провела близько 700 циклів запліднення у 2023 році.

Медики кажуть, що інші процедури для лікування безпліддя, такі як внутрішньоматкова інсемінація, можна проводити і надалі, однак жодна з них не є настільки ефективною, як ЕКЗ.

Вони незадоволені таким рішенням і наголошують, що воно свідчить про нерозуміння репродуктивної медицини. Деякі пункти, на думку фахівців, не мають наукового підґрунтя.

Наприклад, судді висунули хибну думку про те, що дитину можна "доносити до терміну в середовищі in vitro (в пробірці)". Це неможливо, адже ембріон не може розвиватися поза людською маткою довше, ніж сім днів.

"Судді точно не розуміють, що таке ЕКЗ, і від чого страждають безплідні пари. Хіба вони не повинні були вивчити цю тему детальніше, перш ніж ухвалювати такі рішення?", – сказала Серена Чен, віцепрезидентка групи Doctors for Fertility та репродуктивна ендокринологиня.

Також репродуктологи наголосили, що існує ще низка проблемних питань. Зокрема, чи повинні заморожені ембріони зберігатися вічно, враховуючи той факт, що послуга є дорогою. Чи треба переносити в матку пацієнтки одразу всі ембріони? Це збільшує ймовірність багатоплідної вагітності, що є ризикованим як для матері, так і для дитини.

Крім того, ненастання вагітності може призвести до позову про неправомірну смерть. Лікарям потрібне страхування, щоб покривати ці ризики.

"Це те, що ми отримуємо, коли такі рішення ухвалюють люди, які не працюють у сфері медицини і не розуміють, про що говорять", — сказала Дженніфер Баккенсен, ендокринологиня і доцентка кафедри акушерства та гінекології Уоррена.

Директорка з правових питань і головна юристконсультантка Американського коледжу акушерів-гінекологів (ACOG) Моллі Міган припускає, що внаслідок рішення суду екстракорпоральне запліднення може бути або дуже дорогим, або взагалі недоступним для мешканців штату.

Нагадаємо, українці можуть лікувати безпліддя у 12 українських лікарнях.

Реклама:

Головне сьогодні